Evden çalışmak istemeyen anne var mı? Bunun yaşayan biri olarak zorluklarını ve kolay yanlarını zaman zaman yazıyorum. Hatta “keşke ben de böyle çalışabilsem” yorumları geliyor.
Siz de böyle düşünüyorsanız, o halde harekete geçme zamanı. Aslında zor sandığımız e-ticaretin altından aslında hepimiz kalkabiliriz.
Hadi duymayın o “yapamazsın”, “aman canım ne gerek var” yorumlarını. Siz iyice araştırmanızı yapın, sonra da harekete geçin. Bize sadece kendimizden fayda var, bu bir gerçek! Kendi işimi yapmalıyım, evden çalışacağım mücadelesi veren biri olarak, buna sonuna kadar inanıyorum.
Hatta bir ara ben de çok düşündüm e-ticaret işini. Belki hatırlarsınız, bir ara kendim sıfırdan kurmak istemedim, bir oluşuma dahil oldum. Fakat sonra devam edemedim. Önceliklerim mi değişti, fikrim mi bilmiyorum ancak olmadı. Zaten en başında “Emin misin yapabileceğine? Bak sonra sıkılırsın” yorumları gelince insan daha 1-0 yenik başlıyor, içinde heyecan olmadan.
Ancak şunu kesin söylüyorum, eğer bir şeyler yapabilen, el becerisi olan bir kadın olsaydım, kesin yapar satardım kendi sitemde. Evden çalışmanın en güzel formülü bu bence. Hem çocuğuna zaman ayırıyorsun hem paranı kazanıp kendi ayaklarının üstünde duruyorsun.
Bunu arkadaşlarımızla hep konuşuyorduk. E zaten konu hakkımdaki düşüncelerimi de sık sık dile getiriyorum. Birkaç ay önce, PayU ile tanıştım. PayU Türkiye birçok farklı online ödeme aracını tek bir altyapı üzerinden yönetmeye imkan sağlayan bir platform. 18 ülkede faaliyet gösteriyor. Yani kısacası siz tek tek bankalarla görüşmüyorsunuz, sadece PayU ile görüşüyorsunuz yetiyor.
Tabii bu buluşmamızda konu döndü dolaştı, kadınlar ve evden çalışmaya geldi. Ben de istedim ki kendi girişimlerini yapmak isteyen kadınlar için güzel bilgiler vereyim. İşte PayU Türkiye Pazarlama Müdürü Gaye Ör’e sorularım ve kendisinden gelen, hiç beklemediğim kadar detay dolu cevaplar. Umarım size için faydalı olur.
İşin teknik kısımlarını bilmeyen biriyim. Basit ve unutmamak için hemen sorayım. 🙂 Site açtım diyelim. PayU nerede devreye giriyor?
PayU, bir çok farklı Banka POS’unu tek bir sözleşmeyle ve tek bir entegrasyonla kullanmaya olanak sağlayan bir yapı. Bu sayede inanılmaz bir operasyon yükünü hafifletme ve zaman kazanımı söz konusu. e-ticaret 7/24 satış yapabilmenize olanak sağlıyor. Tüm işlemlerinizi tek bir ekrandan gerçek zamanlı takip etme fırsatı sunuyor. Böylece tüm satışlarınızı rahatlıkla inceleyip, olası bir problemde hemen çözüm üzerinde çalışmaya başlayabiliyorsunuz.
Kadın başvuranlar da var değil mi?
Evet, her türlü kesimden kişiyle çalışıyoruz. Bunların içinde büyük holdingler olduğu gibi şahıs şirketleri de yer alıyor. E-ticaretin güzelliği evden çalışan kadınlardan 100 kişilik şirketlere kadar birçok kişiye, şirkete bulundukları noktadan ticaret ve alışveriş imkanı sunması. Kadınlar için kesin oran verebilmek çok güç, çünkü başvuruyu ilgili kişinin çalışanı ya da eşi ya da bir arkadaşı da yapmış olabiliyor. Fakat gün geçtikçe çalışılan kişi çeşitliliğinin arttığını ve e-ticarete giren kişilerin yaş ortalamasının azaldığını gözlemliyoruz.
Size göre kadınların önündeki en büyük engel nedir?
Kendine güven. Ticaret uzun yıllardır erkek egemen bir alan. Kadınların iş hayatı konusunda kendilerine örnek alabileceği insan sayısı halen çok az. Öne çıkan başarılı iş kadınlarının önemli bir kısmının da aileleri nedeniyle iş hayatına girdiğini görmek mümkün. Fakat Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli başarı hikayeleri de duyuyoruz. E-ticarete ilgi duyuyorsanız ufak da olsa bir yerlerden başlayın. Risk almadığınız sürece başarıya ulaşmanız çok zor. Ayrıca internetin çok geniş kitlelere ulaştığını düşünürsek yardım almak için harika kaynaklar bulmak çok kolay. Başarılı olmuş kadınları, erkekleri arayın, bulun, onlarla konuşmaya, onlardan ipuçları almaya çalışın. Ticaretin cinsiyeti yok, isteyen herkes ne olursa olsun şansını denemeli. Hem başarıyı hem de başarısızlığı yaşayacağınızı unutmayın ve başarılar sizi ne kadar mutlu etse de en ufak bir başarısızlığın bile güveninizi sarsmasına izin vermeyin. Her büyük şirket bir zamanlar ufaktı ve sıfırdan başlamıştı.
Bir e-ticaret sitesi için minimum maliyet nedir?
Sabit bir maliyetten söz edebilmek oldukça güç. Burada temel maliyetleri ikiye ayırarak ilerleyebiliriz. Bunlardan ilki web site tasarımı ve altyapısıyla ilgili maliyetler. Örneğin web site tasarımı ve altyapı konusunda tamamen ücretsiz destek sunabilen WordPress gibi yapıların yanı sıra Shopify gibi çeşitli e-ticaret paketleri sunan altyapı sağlayıcılarından hizmet alınabilir. Burada tamamen e-ticaret ile ilgilenmek isteyen kişinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak uygun çözüme yönelmesi gerekiyor. Örneğin kısa vadede daha düşük maliyetli görünen altyapılar uzun vadede çok daha yüksek maliyet yaratabileceği gibi ilk günden her noktanın kusursuz olmasına çalışmak da maliyetleri artıracaktır. Ilk başlarda hem tasarımı hem de altyapıyı mümkün olduğunca basit tutarak ilerlemeye çalışmak hemen zaman kazanma hem de maliyetleri minimumda tutma açısından en doğru çözüm olur.
Diğer önemli bir maliyet kalemi ödeme altyapısından kaynaklanan maliyetler. Birçok banka ve ödeme kuruluşu yapılan işlem başına bir komisyon uygulamanın yanı sıra sağlanan ödeme altyapısı için de bakım ve servis bedeli uyguluyor. Neredeyse her banka ve ödeme kuruluşundan tüm maliyet bilgilerine ulaşılabilir. Fakat bu noktada da dikkat edilmesi gerekilen en önemli nokta kendisinden ödeme altyapısı sağlanan firmanın uyguladığı herhangi bir gizli maliyet olup olmadığı. Örneğin iade ücreti alınıyor mu, destek ücretli mi sunuluyor ücretsiz mi, sistem altyapısı sık kesintiye uğruyor mu, ödeme sayfası problemsiz çalışıyor mu gibi soruların cevabı alınarak ilerlenmeli.
E-ticarete başlama rehberi:
Ne istediğinizi iyi düşünün. Bu en önemli, en kritik adım. Çünkü bundan sonra işinizi kurmaya yönelik atacağınız her adımı bu iki faktör belirleyecek; hedef kitleniz kim ve ne satıyorsunuz?
Örneğin bebeklere yönelik organik ürünler satmak istediğinizi varsayalım; burada hedef kitleniz kim? Anneler mi bebekler mi? Cevabı kolay görünüyor değil mi? Anneler elbette; peki hangi anneler? Bunun üzerinde düşündünüz mü?
Organik ürünler mi satıyorsunuz yoksa sağlıklı ve şık bebek kıyafetleri mi satıyorsunuz? Bu sorunun cevabını eksiksiz verebildiğiniz noktada başlamaya hazırsınız.
Marka seçimi
Marka ismi kolay, akılda kalıcı ve işinizle ilgili olmalı. Bebek ürünleri satıyorsanız markanızın bir yazılım firmasını hatırlatmasını istemezsiniz. Içinde tatlılık, sevgi içeren bir marka ismi seçmeniz gerekiyor.
Markanızla web sitesini kuracağınız alan adresi aynı ya da ilintili olacağı için marka seçiminizde kullanmayı planlara ilişkin bir alan adı araştırması yapın.
Logo logo logo
Logo tasarımları hem keyifli hem de çetrefilli. Logo tasarımınızı yaparken logoyu nerede ve nasıl kullanacağınızı iyi planlayın. Örneğin bilgisayarda çok güzel duran bir logo, etiket boyutuna indiğinde okunur ya da anlaşılabilir olmayabilir. Çizimde çok güzel duran renkler, bir matbaanın elinde çamur rengine dönebilir.
Web sitesi
Web sitenizin tasarımı elbette önemli ama daha da önemli olan şey elinizdeki insan kaynağı ve sermayeniz. Eğer bu işe çok fazla vakit ve zaman ayıramayacaksanız önerimiz hazır site tasarımlarıyla ilerlemeniz yönünde. Diğer türlü istediğiniz tasarımcı ve yazılım ekibiyle çalışabilme şansınız var. Üstelik unutmayın, aynı web sitesini 10 yıl kullanmak zorunda değilsiniz. İşiniz büyüdükçe, ilerledikçe ya da değiştikçe web site tasarımınızı ve içeriklerinizi de buna göre güncelleyebilirsiniz.
İçerik önemli!
Pazarlama planı ve diğer tanıtım adımlarına geçmeden önce sattığınız ürünleri, kendinizi, amacınızı uzun uzun anlatın. Bu elinizde bir kaynak doküman olarak dursun. Sonra yapacağınız pazarlama çalışmaları vb. işlerde bu dokümandan yola çıkarak her türlü içeriği daha kolayca hazırlayabilirsiniz.
Pazarlama ve iş planları
İşte sevimsiz duran ama hayati noktalar. İnternette çok çeşitli pazarlama ve iş planı formatları bulabilirsiniz, ama bunlar kafanızı karıştırıyorsa önerimiz en basitten başlamanız. Oturun ve elinize kağıdı kalemi alıp pazarlama ve işiniz için neler yapmanız gerektiğini gerekirse soru cevap olsa bile adım adım yazın. Şununla başlamanızı tavsiye ederiz; “hedef kitleme nasıl ulaşağım?”
Hedefler
Hedeflerinizi “gerçekleşmezse öleceğiniz” gibi değil, istediğiniz noktaya mı yoksa bambaşka bir yere mi gidiyorsunuz, bunu görmeniz açısından önemli yol işaretleri olarak düşünün.
Ve yasal süreçler…
Geldik en zor konulardan birine. İnternetten de araştırsanız eşe dosta da sorsanız yasal konularla ilgili bir şeyleri atlama ihtimaliniz çok yüksek. Bu nedenle mutlaka bir muhasebeci ya da mali müşavirden destek alın.
Biliyorum. Uzun oldu. Ancak detaylı da oldu. Bakmayın ara sıra karamsar olduğuma. Pes etmek istediğimi söylediğime. Evden çalışma konusunu kafamda kapamış olsam, bu konulara hiç girmezdim. Mücadele ve arayışa devam… Bir e-ticaret sitesi açsam ne satarım acaba? Düşünmek lazım. #girişimcianne olmak kolay değil evet, ancak istemek başarmanın yarısıysa, bana bu işi gayet güzel yaparız gibi geliyor. Daha önce iki iş girişimimi kafamda oluşturduğu soru işaretleriyle başka yöne götüren sevgili beyime ve yakınlarıma selamlarımı iletiyorum. İyi ki başka girişimlerde iç sesimi dinlemişim. 🙂
Her ne kadar aklımızı kurcalayanları bir kenara bırakamasak da bazen kaçarak beynimizi kandırabiliriz. Ekim zorladı, Eylül sonu zorladı; kendimi arkadaşımın yanında buldum. Bakmayın arkadaş...
Offf cidden bazen kadın olmak yoruyor beni. Keşke Arkın gibi olsam. En ufak bir sorunda 10 sene önceyi hatırlatmaya başladım. Anneme söylüyordum, ben yapıyorum...
Gecenin bir yarısı, zaten zor uykuya dalıyorum; hoooppp “uyan”… Biliyorsunuz, geceleri uyumakla ilgili sıkıntılarım var. Ne kadar yorgun olsam da o gözleri kapatamıyorum. Sürekli...
Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...