Canım Kadıköy… Cümleye böyle başlasam kimse küsmez değil mi? Yaşadığım semti seviyorum çünkü çok güzel sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Zaman zaman paylaşıyorum, zaman zaman unutuyorum. İşte bunu hemen yazmak istedim: 1-31 Aralık tarihlerinde Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gezebileceğiniz Şiirin Seyri’ni.
Açık söylemek gerekirse Şiirin Seyri’ni İyi Cüceler Çocuk Kitabevi’nin sahibi arkadaşım Esra Ergüven’den duydum. Esra, bir şiir tutkunu. Bana bunu anlatırken çocukluğum geldi aklıma. Şiir defterlerim vardı. 9-10 yaşında şiir yazardım. Anneme, babama, öğretmenime, kendime… Neden saklamadım bir bilsem. Günlüklerim ortada ama şiir defterlerim yok. Utanmışımdır diye düşünüyorum. Yazdığım kişiler hariç kimsenin görmesini istemezdim. Güvenmezdim yazdıklarıma. Sonra da böyle oldu işte. Değişime gelin. 🙂 Ama konumuz bu değil, hatta ben değil Esra anlatsın istiyorum şiiri.
Bu nedenle de şimdi sözü şiirin çocuklar için önemini, hayatımızdaki yerini ve Şiirin Seyri’ni anlatması için Esra’ya veriyorum.
Irmak çok derin
ama berrak
Hayat;
doğa, çocuklar,
saf bir papatya,
asil bir gül,
güneşin peşinden koşan ayçiçeği,
kuştaki renk,
dilekleri taşıyan
“Dandelion” tohumları
toprakta,
sırtım ağaçta,
yanımda ırmak esintisi,
kedicikler kucağımda
sayfalar, resimler,
sözcükler gözümde,
bir gülümseme mavi suya bakarken
Sarılıyorum zamanında atılan dileklere …
ve okuyorum,
okuyorum derinliklere..
Biraz benim şiir sevdamdan, biraz şairlere merakımdan, (nasıl böyle güzel yapabildiklerini hep şükranla ve hayranlıkla okumuşumdur…) kendime bir mola vermek için, ruhumu beslemek için Yeşim Cimcoz YAZIEVİ’nde, Haydar Ergülen’in yürüttüğü “Şiir Atölyesi”ne katılmıştım.
Yazmaya meraklı birçok kişinin yolunun kesiştiği yazıevine her meslekten farklı kişilikte birçok insan katılıyor. Tek ortak nokta ise şiir sohbeti yapmak, yazabilmek, paylaşabilmek…
Ben de hayranı olduğum Haydar Ergülen ve bu güzel yürekli insanlar ile burada tanıştım. Hiç tanımadığımız kişiler ile çok yakın olup içimizde biriken duyguları kelimelere döktük ve paylaştık. Herkes birbirine daha iyi olması için yol gösterdi. Hiç soru sormadık… Okuduklarımızı da, yazdıklarımızı da, bildiklerimizi de paylaştık, çok güldük, gözlerimiz doldu, unutulmaz anılar birikti.
Sonra; 30 kişiden fazla şair, şiir yazarı, heveslisi, destekçisi, ezcümle, Cemal Süreya’nın deyişiyle “Biz yeni bir hayatın acemileriyiz” diyen katılımcı bir araya geldik ve eskiden yeni olarak kabul edilen, yenilerde ise unutulan ‘ŞİİR SERGİSİNİ; şiirin her şey olduğu ve şiirin her yerde olabileceği düşüncesiyle yeniden yapmaya karar verdik.
Herkesin gönüllü olarak çalıştığı bu sergi, şiir sergisinin yanında tam bir görsel şölen oldu. Aramızda bir sergi küratörü de vardı. Ki çok şanslıydık…. Ayşecan Kurtay tüm şiirleri, bizimle tek tek görüşerek, bizden parçalar ile görselleştirdi. Herkesin gezebileceği bir sanat sergisi haline dönüştü, herkesin içinden akan bu şiirler…
Şiir okumak, dinlemek bir yana bir de seyretmek eklendi hayatımıza… Çok da güzel oldu. Şiiri seyrederken bakalım, şiir için ne diyeceksiniz..
Şiirin Seyri’nin teması da SOKAK olacak. Sokakta gezerken bir kafe, kitapçı, eskici ile karşılaşabilir, duvarlarda afişler görüp okumak için durabilirsiniz, şiir sokakta, dükkanda, her yerde olacak… Hatta bu kitapçının önüne benim kedisever kızım Irmak da bir kedi yaptı… Yani kitapçının önünde kedi olmadan olmaz dedi.
Şiirsever biri olarak, çocukların kalbine dokunabilmek, okumayı ve kitapları sevdirmenin bir yolu olarak görüyorum şiirleri… Şiir kitaplarının, hem ailelere hem de çocuklara kısa molalar için vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum.
İyi Cüceler’e gelen ailelere şiir kitabı önerdiğimde azıcık şaşkın ifadeler ile karşılaşıyorum. Bazen de çocukları vesilesi ile şiiri hatırlayıp bir çırpıda kendi okuyup gülümseyenler de var.
Şiir okumayı da nereden çıkardın derseniz; bir de seyretmek diye bir şey oldu. Okumam derseniz, haydi bir de seyretmeyi deneyin!!
Gelin, hep birlikte bakalım, günümüzde şiir nasıl ve ne yönde seyrediyor, bir de şiiri seyredince ne oluyor, elimize ne geçiyor?
Hepinizi bekleriz…
** Şiirin Seyri 1-31 Aralık tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gezilebilir.
1 Aralık’ta saat 14.00’da açılışı gerçekleşecek sergide, paneller ve atölyeler de olacak. Açılışta ise Ersan Erdura ve Bilgen Bengü güzel parçalarıyla güne renk katacak.
https://www.instagram.com/siirin_seyri/
https://www.youtube.com/channel/UCvs-NvDymI00b_ZZCri6_ng