Ben bu yazıma direkt bilgi ile başlamak istiyorum. Buyurun…
Uzman Psikolog Ayben Ertem:
* Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuk odaları ile lise ve ergenlik dönemindeki genç odalarındaki renk seçimi farklı olmalı.
* Renkler, okul öncesi ve okul çağı çocuklarında daha sıcak tonlarda tercih edilmeli, lise ve ergenlik dönemindeki gençlerde ise daha soğuk renk tonları kullanılmalı.
* Daha soğuk renkler çalışmaya, odaklanmaya, rahatlatmaya yardımcı ve hormonal denge sağlıyor.
* 0-2 yaş aralığındaki bebek odalarında sadelik, rahatlık, uyarıcı ve öğrenmeye katkı sağlayan bir tasarım önemli.
* Oda içerisinde oyun, uyku gibi aktivitelerin fazlaca olduğu 3-6 yaş aralığındaki çocuk odalarında da canlı renklerle birlikte pastel tonların yer almasına dikkat edilmeli.
* 6-9 yaş aralığındaki okul dönemi çocuklarda ise rengin dikkat, öğrenme ve uyku üzerinde etkili olduğu göz önünde bulundurularak huzur verici, çok uyarıcı olmayan, öğrenmeye katkı sağlayacak renkler kullanılmalı.
* Bireyselleşmenin daha fazla görüldüğü ergenlik dönemindeki gençler içinse duygu durumlarını yükseltecek ve rahatlatacak renklerin kullanılması faydalı.
Mesela siz bebeklerin yoğun sarının olduğu bir odada tedirgin, mavi ve yeşil ile kombinlenmiş sarı odada ise huzurlu hissettiklerini biliyor muydunuz? Ben, bilmiyordum.
Bunları neden mi paylaştım? Filli Boya, renklerin çocuk gelişimi ve eğitimi üzerindeki etkisine dikkat çeken bir koleksiyon hazırlamış: Renk Etkisi. Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte bilimsel ve profesyonel bir yaklaşımla oluşturulan “Çocuklarda Renk Etkisi – Bebek, Çocuk ve Genç Odaları” ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan “Okullarda Renk Etkisi” çalışmaları Türkiye’de ilk kez psikolog eşliğinde hazırlanan renk koleksiyonları olma özelliği taşıyor.
Bebeklikten ergenlik dönemine kadar tüm yaş gruplarına göre renk seçiminden renklerin genel etkilerine, öğrenme güçlüğü çeken, otizm spektrum bozukluğu olan ve hiperaktif çocuklara kadar geniş bir çerçevede renk kullanımı bilgileri veriliyor.
Zaten benim durum belli. Renkler kalp ben… Bunu artık bilmeyen kalmadı sanırım. Üç senede salon duvarında dört farklı renk deneyen biri olarak, boya kataloglarının arasında kayboluyorum. Bizim bir duvar turuncu, biri mavi. Şimdi o koltuğun arkasındaki duvarla ilgili fikirlerim var. Yaz bitsin, yapacağımı biliyorum.
Konuyu saptırmadan koleksiyona döneyim. “Çocuklarda Renk Etkisi – Bebek, Çocuk ve Genç Odaları” renk koleksiyonu, çocuklar ve renkler arasındaki güçlü bağı anlatıyor ve özel çocuklar için doğru renk önerileri sunuyor. Renklerin, ışığın ürettiği enerji ile çocukların gelişimine, yaratıcılığa, verimliliğe ve öğrenmeye olan etkisi… Hepimiz için önemli bir kaynak sağlayan bu çalışmaya ise buradan ulaşabilirsiniz.
Bu çalışmada neler mi var?
Renklerin özellikle çocukların beyni üzerinde negatif ya da pozitif psikolojik etkileri olmasından hareketle doğru renk tercihi ve uygulanabilecek yöntemlerle ilgili öneriler…
Renklerin, çocukların beyin gelişimine, yaratıcılığına ve huzuruna çok büyük katkı sağladığı, bu sebeple çocuklar için uygun renkler seçmenin son derece önemli olduğu…
Uzman Psikolog Ayben Ertem diyor ki:
“Renklerin öğrenmeye etkisinin çok büyük olduğu araştırmalarla da kanıtlandı. Özellikle öğrencilerin en çok zaman geçirdikleri sınıflarda bu konu daha da büyük önem taşıyor. Öğretmenin baktığı yöndeki renklerin seçimi öğretme performansını etkiliyor. Tahtanın arkasındaki yüzeylerin renkleri öğrencilerin dikkatlerini yoğunlaştırmada önemli.”
Ayrıca bir de “Okullarda Renk Etkisi” kaynak kitabı ve kartelası oluşturulmuş. Binlerce okul idarecisine dağıtılacak bu kitapta renklerin öğrenme üzerindeki etkisi ve bu psikolojik etkilere göre tasarlanmış okul alanlarının nasıl boyanması gerektiği anlatılıyor. İTÜ Maçka Anaokulu Okul Renkleri Koleksiyonu’na uygun olarak boyanmış ve ayrıca Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Kayseri, Manisa, Sakarya, Trabzon illerinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen pilot anaokulları da okulların kapanmasıyla “Filli Kadın Ustalar” ile birlikte boyanacakmış. Buna çok sevindim
Bitmedi… Aynı zamanda ilkokul ve lise kurumlarının spor salonu, kütüphane, toplantı odası, dans stüdyosu, dil ve matematik laboratuvarı, revir-doktor-hemşire odası ve rehberlik odası gibi ortak alanları için de renk önerilerine değiniliyor. Renk etkisi linkinden indirilerek okul renkleri ile ilgili tüm bilgilerin yer aldığı kaynak kitaba ulaşabilirsiniz.
Tüm bu konularla ilgili güncel makalelere, bilgilere www.renketkisi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Benim en çok kullanacağım uygulama da sanırım işte bu: “Mimar Benim” )
Uygulama, yüzlerce renk sunuyor, seçilen rengi ürettirmeden önce dijital ortamda duvarlarda gösteriyor. Bakalım o renkli tablonun olduğu duvara neler yakışır?
#çünkürenklerçokgüzel #renketkisi #filliboya #filliboyadesteğiyle #reklam