Beslenme & Tarifler Biz

Biri kahvaltı mı dedi?

Irmak bebekken yaşadığımız yemek sürecini çok yazdım. Taneli yememesi, çok seçmesi…

Hata blogda “ben ettim siz etmeyin” diye aratırsanız ya da buraya tıklarsanız tüm bu süreci görebilirsiniz. Çok şükür geçti gitti hepsi. Sadece kahvaltı ile arası iyi değil. Ve bu huyu bana benziyor. Benim de aklıma kahvaltı etmek gelmiyor sabahları kalkınca. Mecbur olduğum için bir şeyler yiyorum. Hele ki Irmak reçel sevmez, yumurta sevmez, süt sevmez, sadece bazı peynirleri yer… Tost ya da bol yumurtalı krep (bal dökerek) en büyük kurtarıcı oluyor. O da nereye kadar? Arada değişiklik lazım.  Zaten haftada iki gün evde kahvaltı ediyor. Okulda da seçiciymiş ama evdekinden daha iyi yiyormuş. Misal evde tahin pekmez yemez, okulda yiyor.

İşte bu haftada 2 gün sabah kahvaltılarında sofrada gerilmek istemiyorum. Ya krem peynir yiyor, ya babasının yaptığı 3 katlı tostu ya da kahvaltılık gevrek. Hem gevrek yiyince, süt de içmiş oluyor. O sütü sevmeyen çocuk tabağın dibini nasıl içiyor, şaşkınlıkla izliyorum. En sevdiği de birçok çocuk gibi Nesquik Kahvaltılık Gevrek. Özellikle de harfli olanı, Nesquik Harfler. Her ne kadar yerken onları tek tek ismine göre çıkarsa da, “I nerde”, “Bak şimdi R alacağım” diye diye yeme süresini uzatsa dahi tek tek hepimizin isimlerindeki harfleri arasa da dediğim gibi gıkım çıkmıyor. Hatta ben de kahvaltı sevmeyen biri olarak ona eşlik ediyorum. Böylece ben de süt içmiş oluyorum. Bir yandan içim rahat oluyor hem besleyici hem lezzetli olduğu için. Pakette yazılanlara göre tam tahıllı, 6 vitamin, kalsiyum ve demir içeriyor.

Şubat ayında yedi yaşı bitecek ve açıkçası yukarıda da yazdığım gibi  sofrada gerginlik yaşamak istemiyorum. Sanki o zor yediği günlere geri dönmüş gibi hissediyorum. Sanki elimde mama kaşığı çeşitli oyunlarla ağzını açtırdığım günlere gitmişim gibi geliyor gerildiğimiz zamanlarda. Hatta Arkın’a kaş göz yapa yapa bir hal oluyorum “karışma” diye. Örneğin benden bir itiraf, sadece sıvı yediği zamanlarda ben de koyu kıvamlı çorbalar yapardım. İçine et koyar, blendırdan geçirirdim. Ve biliyor musunuz, okulda her gün çorba içtiği için ben Irmak’a hiçbir akşam “çorba iç” demiyorum. Diyemiyorum. Hatta sadece tarhana çorbası içtiği, doktorun da bana “rahat ol, en faydalısı” dediği zamanlara dönüp tarhana çorbasını çok nadir pişiriyorum. Yesin okulda mis gibi. İkimizi de germeye gerek yok.

Ah unutmadan… Tam bu adreste güzel bir şey var.  Siteye giriyorsunuz, çocuğunuz için Nesquik kahvaltısı hazırlıyor ve istediğinizi ekliyorsunuz. Hatta hazırladığınız kasenin besin değeri size gösteriliyor. Bir de sonunda kaseye isim yazdıktan sonra form dolduruyorsunuz. Bu anket ile hediye kazanma şansı yakalıyorsunuz. Benim hazırladığım kase, işte yukarıdaki fotoğrafta…

Sizin evde kahvaltı durumları nasıl? Dediğim gibi içim rahat. Hem zamanla değişik şeyler yemeye de başlıyor. O yüzden ne zorluyorum ne ısrar ediyorum.

 

#TamTahıllıKahvaltı

 

 

 

 

2 Yorum
  1. gökçe çiçek 8 yıl ago
    Reply

    sizi ne kadar iyi anlıyorum..5 yaşında bir oğlum var ve bebekken inanılmaz seçiciydi hala her şeyi koklayarak yiyor. Okulda o da çorba içer ve ben, sadece çorba içtim bugün demesini bile sevinçle karşılardım. Çok şükür yeni yeni yiyecekler ekledik menümüze.. Ama hala onunla şehir dışına çıkacak olsak endişeleniyorum. ya bir şey yemezse ya otelin yiyeceklerini yemezse diye.. Yemeyen çocuk annesi olmak hiç kolay değil.. Bizim doktorumuz da bulguru ve tarhanayı yiyorsa daha ne istiyorsunuz, zamanla yer her şeyi derdi. hatta kahvaltılarını 3,5-4 yaşına kadar bulamaç şeklinde yedirdiğimi bildiğinden, merak etme hiç ilkokula giderken sadece sıvıyla beslenen çocuk gördün mü derdi 🙂

  2. miray 8 yıl ago
    Reply

    kahvaltı dediğimiz şey peynir zeytin bal pekmez yumurtadan oluşur. içerisinde hangi yumartanın kullanıldığı, hangi ürünlerden bu bahsedilen kandırmaca vitaminlerin elde edildiği bilinmeyen , paket içerisinde işlenmiş gıdalar kahvaltı değildir. lütfen çocuklarınıza bu kötülüğü yapmayın. peynir yemiyorsa süt içsin, süt içmiyorsa yoğurt yesin. üçü de süt ürünüdür ve her çocuk mutlaka birini yer ya da içer. süte nesqıuk değil meyve katın doğal meyveli süt yapın. yoğurdu aynı şekilde. peniri makarnada eritin mesela. her çocuk makarna sever içinde eriyip kaybolan peynirler var anlamıyor bile. doğal zeytinyağı kullanıyorsanız zeytin yemese de olur elbet bir gün yiyecek. benim oğlum 4 yaşında peynir ve zeytinden nefret ediyor. peyniri makarnada kek veya çorbada yiyor anlamıyor bile. süt içiyor arada bir meyveli yapıyorum. yoğurdu yiyor yemediği zamanlar yoğurtlu çorba yapıyorum. kahvaltısı pekmez ,tahin, keçiboynuzu ya da karadut özü ve yumurta yarım dilim tam b ekmekle. yanında az süt. biraz oyunla biraz dikkatini başka yöne çekerek yani yorularak fedakarlık ederek biraz sakince yedirin yollar arayın. ve doğal olsun yedirdikleriniz. kahvaltıdan sonra birkaç fındık verin ceviz verin mesela . o kapalı paketlerdeki hiç bir şeyin vitamini de besin değeri de yok aksine zararı çok. yulaf da dahil. saygılar.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı