Biz Seminer

Çocuklar için güvenli teknoloji

1452758899_CocukGuvenligi

Bilgisayar, iPad hepimizin elinde. Haliyle çocuklar görüyor, merak ediyor. Biz Irmak’a kontrollü veriyoruz iPad’i. 

Youtube’da izlediği çizgi filmler var. Birincisi Charlie & Lola (İngilizce öğretmeni onayladı izlemesini), diğeri de İngilizce çocuk şarkıları. Mutlaka ne açtığına bakıyorum. Youtube uygulamasının koruması da açık. 15-20 dakikadan fazla da kullanmıyor, o da her gün değil. Zaten neyse ki sıkılıyor, ısrarcı davranmıyor. Biz yanında yokken de iPad’i zaten alamıyor. Ben de onunla izlemekten ezberledim tüm şarkıları. 🙂

Şimdi Şubat tatili gelmek üzere. Çocuklar evde olacaklar. Ve teknoloji, internet devreye girecek. O zaman, interneti verimli ve güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için neler yapmamız gerekiyor, bilmeliyiz.

Bu konuyla ilgili bir basın bülteni geldi. Tam zamanı olduğu için paylaşmak istedim sizlerle. Trend Micro, tüm ailelere çocuklarının kaliteli bir dijital yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan püf noktalarını açıklamış.

Bana gelen bilgilere göre…

Günümüzde 12-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 93’ü çevrimiçi durumda. Çocukların teknolojinin nimetlerinden en fazla faydayı sağlayabilmesi için ailelerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. İşte onlar da aynen aşağıdaki gibi açıklanmış.

Açık bir iletişim geliştirin

Çocuklara her şeyin sebebini açıklayın. Çocuklar bir şeyin kötü olduğunu, bir şeyi yapmamaları gerektiğini bilirler. Bilmedikleri, bunun neden kötü olduğu, bunu neden yapmamaları gerektiğidir. Onları “Çünkü” kelimesiyle başlayan açıklamalara alıştırın. Çocuğunuz yanlışlıkla görülmemesi gereken bir içeriğe ulaştığında, onu bununla ilgili bilgilendirin ve ona verebileceği zararları mantıklı bir şekilde anlatın.

Mahremiyet ve başkalarının haklarına saygıyı öğretin

Çocukların mahremiyet algısı yoktur. İnternetteki tuzaklara düşmesinin en önemli nedeni de, internette hangi bilgileri paylaşacaklarını bilmemeleridir. Yüz yüze konuşulan her şeyin online ortamda da söyleyebileceğini düşünürler. Onları internette gerçek hayatta tanıdığı kişileri arkadaş olarak eklemesi yönünde motive edin. İnternette özellikle tanımadıkları kişilerle bilgi alışverişinde bulunmamaları, kendileri ve aileleriyle ilgili özel paylaşım yapmamaları gerektiğini anlatın. İnternetteki diğer kişilerin mahremiyetine saygılı olmalarını öğütleyin. Ödevlerinde kullandıkları görsel ve bilgilerin kaynağını belirterek başkalarının haklarına saygılı olması gerektiğini anlatın.

Henüz fikren hazır olmadıkları içeriklere bakmamaları gerektiğini söyleyin

İnternette şiddet, cinsellik, alkol ve uyuşturucu maddeler başta olmak üzere online ortamda müdahale edilebilecek çok fazla kategori mevcut. Çocuklarınızın yaşlarına uygun ve anlayabilecekleri bilgilere erişimlerine izin verin. Çocukları en çok etkileyen şey fikren henüz hazır olmadıkları bir içerikle karşılaşmaları.

Yasaklamayın ama sınırları belirleyin

Yasaklar çekicidir. Bu nedenle onları negatif bildirimlerle değil, olumlu mesaj ve bilgilerle, pozitif yönde teşvik edin. Onlara yasaklar koymayın, internetin kendilerine sağladığı kolaylıkları ve internetten ne şekilde doğru ve etkin yararlanabileceklerini gösterin. Çocuklarınıza ziyaret edebilecekleri ve edemeyecekleri siteleri öğretin. Bazı sitelere girmenin neden uygunsuz olduğunu anlatın. Çocuklarınızın sevdiği zararsız siteleri yer imlerine kaydederek dikkatlerini o yöne kaydırın.

Alternatifler üretin

Çocukların aklında “Bu siteyi ziyaret etmeyeceksem ya da bu uygulamayı kullanmayacaksam, bunun yerine neyi kullanabilirim?” sorusu vardır. Alternatifler yaratarak çocukların merak duygusunu dizginleyip, onları doğru kaynaklara yönlendirebilirsiniz. Görmemeleri gereken bir içerikle ilgili internet sitesini doğrudan yasaklamak yerine, onları farklı alternatiflere, doğru ve kendileri için uygun sitelere yönlendirin.

Mobil uygulamalarla ilgili bilinçlendirin

Birçok kullanıcı, mobil dünyadaki tehlikelerin halen bilincinde değil. Tehlikenin sadece mobil olmayan dünyada, masaüstü ve dizüstü bilgisayarda olduğunu düşünüyor, cep telefonunu sürekli yanında taşıdığı için güvenli ve kontrol altında olduğunu sanıyor. Oysa bugün dünyada 2,7 milyon mobil zararlı ve yüksek riskli uygulama bulunuyor. Bu tehlikelere karşı çocuklara mobil cihazlarını nasıl güvenli bir şekilde kullanacaklarını öğretin. Mobil uygulamaların kullanıcı izinlerini kontrol ederek ve mobil veri güvenliği yazılımı kullanarak veri sızıntısı olmasına engel olun. Bunun yanında örneğin Temple Run, Candy Crush gibi popüler mobil oyun ve uygulamaların taklitlerine karşı dikkatli olun.

Gizlilik ayarlarını kontrol edin

Çocuğunuzun internette ne kadar kişisel bilgi paylaştığını görmek için sosyal ağlardaki profillerini ve bu bilgilerin açık ortamda ne kadar görünebilir olduğunu gizlilik ayarları kısmından kontrol edin. Gizlilik kontrol yazılımlarıyla sosyal ağlar üzerindeki gizlilik ayarlarını takip ederek ne kadar kişisel bilgi paylaştığını kontrol edin.

Veri güvenliği programları ve ebeveyn kontrol mekanizması kullanın

Çocuğunuzun kullandığı cihazın güvenli olduğundan, güvenilir güvenlik ve antivirüs yazılımları kullandığınızdan emin olun. Bunu internete bağlanabilen her cihaz için yapın. Birçok web tarayıcısı, kendi içinde hazır gelen filtreleme sistemine sahip. Bu filtreleri aktif hale getirerek çocuğunuzun girdiği sitelerin uygun yaş aralığına hitap ettiğinden emin olun. Ayrıca ebeveynler için web trafiği izleme yazılımları kullanın. Bu sayede çocuğunuzun girdiği sitelerdeki ve kullandığı cihazlarda gerçekleşen aktivitelerini gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

İşte bilgiler aynen yukarıda yazdığım gibi. Irmak henüz bilgisayarda bir şey açmak için küçük. Ancak Paint’te resim çiziyoruz. Fakat büyüdüğünde elimiz üzerinde olacak, buna eminim.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı