Biraz da sağlık... Biz

Çocuklara sebze sevdirmenin yolları

Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için…

Biliyorum. Bunu söylemesi kolay, uygulaması zor. Benim için de aynısı geçerli. Posta kutuma düşen bu haberi okuduğumda “peki ama nasıl” dedim. Yine de sizinle paylaşmadan edemedim. Bilgi, bilgidir… Özellikle de hastalık mevsimi başlamışken, çocuklar kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirirken…Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysu Aydın bu konu ile ilgili bilgiler paylaşmış:

Günde 5 porsiyon sebze  – meyve 

Beslenme tarzını dört yapraklı yonca gibi düşünmek gerekiyor. Her gün süt, et, sebze meyve ve tahıl grubundan (ekmek, bulgur, makarna, pirinç) dengeli bir şekilde beslenilmeli. Çocuğunuz gün içerisinde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünleri, 5 porsiyon sebze meyve, ince dilim peynir, 1 yumurta tüketmeli. Genellikle de 3 ana 2 ara öğün yapılmasında fayda var.

Kahvaltı çok önemli

Kahvaltı günün en önemli öğünü. Çünkü bütün günün enerji dağılımını düzenliyor. Kahvaltı yapmayanların zihinsel ve fiziksel performansları ise düşük olur. Çocuklar genellikle sabah kahvaltı yapmak istemezler. Bu durum, bir önceki akşam gereğinden fazla kalori almasına yol açan besinler tüketmesinden kaynaklanıyor. Sabah tok uyandığı için de kahvaltıyı istemez. Bu nedenle akşam yemeğinde daha hafif beslemek gerek.

Ara öğünlere dikkat 

Ana öğünleri iştahsız karşılayan çocukların ara öğün saatlerine dikkat edilmeli. Ana öğünlere yakın zamanlarda çocuklara açlıklarını bastırmak için hamur işi ya da bisküvi gibi enerjisi yüksek yiyecekler vermemek gerekiyor. Bunun yerine ana öğünlerden en az 2 saat öncesinde meyve – süt, peynir – ekmek ya da kuruyemiş verilmesinde fayda var. Bu yiyecekler çocukların kan şekerini dengeleyip, ana öğüne kadar idare etmelerini ve ana öğünlerini daha iştahlı yemelerini sağlıyor.

Kış sebzeleri vitamin ve mineral deposu

Kış aylarında savunma sistemini güçlendirmek için sebze meyve tüketimi büyük önem taşıyor. Havuç, karnabahar, bal kabağı, ıspanak, yer elması, brüksel lahanası, pazı, kereviz, pırasa, brokoli, turp kış sebzeleri; elma, mandalina, portakal, ayva, nar, greyfurt, muz ve kivi ise kış meyveleri. Kışın çocuğunuzun özellikle tüketmesi gereken besinler:

Bal kabağı: A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyumdan zengin. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Kabızlık sorununa çok iyi geliyor. Bal kabağını alırken soyulmamış şekilde alın ve mutlaka siz soyun. Bu şekilde besin değerini kaybetmez. Çok pişirmemeye dikkat edin aksi takdirde besin değeri düşer. Bal kabağını yemeklerinizde kullanabilir ve çorbasını yapabilirsiniz.

Pırasa: A, C, K ve B6 vitaminlerinden zengin. Yalnız yüksek oranda sodyum içerdiğinden çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Kemik ve doku gelişimine katkıda bulunuyor.

Yer elması: Demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengin. Vücut direncini arttırıcı etkisi var. İçerisindeki inülin adındaki maddeden dolayı bağırsaklar için çok faydalı.

Pazı: İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve öksürüğe karşı olumlu etkileri bulunuyor.

Kereviz: İçeriğindeki A vitamini, folik asit, B6, B1, B2, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içeriyor. Zihinsel ve fiziksel performansı arttırıcı etkisi bulunuyor.

Genellikle çocuklar sebzeyi pek sevmiyor.Klasik pişirme yöntemleri dışında, farklı sunumlarla çocuklara bu sebzeler sevdirilebilir. Eğer çocuk diğer sebzeleri yiyor ve 1-2 sebzeyi ısrarla yemek istemiyorsa zorlamamakta fayda var.

Ispanak sevmeyenler için ıspanaklı krep, börek veya yumurtalı ıspanak yapılabilir.

Kereviz, havuçla birlikte yoğurda rendelenip, cevizle birlikte sunulabilir veya kerevizli çorba tercih edilebilir.

Pırasa, barbunya ile pişirilebilir veya az yağda kavurup yumurtalı yapılabilir. Brokoli peynirle birlikte salatalarda kullanılabilir veya çorbası yapılabilir. Geleneksel pişirme tekniklerinin dışına çıkıp, çocuğun sevdiği tarzda yemek pişirmek önemli.

Her meyve gün içerisinde dengeli bir şekilde verilmeli. Taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemesine özen göstermemiz gerekiyor. Eğer meyve suyu içmek isterse de besin değeri kaybı olmaması için meyveler sıkıldıktan hemen sonra içirmeliyiz.

Bu arada benden de bir not: Irmak ıspanak sevmiyordu. Dolayısıyla ne börek ne krep… İçinde ıspanak olan bir şey yemiyordu. Taze soğan ve yeşil salataya da bayılıyordu. Ben de ıspanağı iyice yıkayıp taze soğan, limon ve zetinyağı ile karıştırıp salata yapıyordum. Afiyetle yiyordu.

3 Yorum
  1. Melis Tezcan 9 sene ago
    Reply

    Sebnem hem bilgilendirici hem de ipuclari dolu bir yazi olmus
    Seninle hep paralel dusunuyoruz
    Kafadengi arkadasim benim;)
    Ben de 2013te sebzeli krep uydurmustum ve yazmistim dene bak
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com.tr/2013/03/sebze-sevmeyen-cocuklara-sebzeli-krep.html?m=1

    • ManyakAnne 9 sene ago
      Reply

      bak bu krep de iyiymiş elin sağlık
      denemek gerek

  2. gizem albayrak 4 sene ago
    Reply

    bu krebi bende deneyecegim , pırasa ile ilgli graten seklınde yapıyorum cocuklar ellerıne verıyorum cok guzel yıyorlar ,bende pırasa ile ilgili bu tarıfımı blogumda paylaşacagım kek gibi oluyor .https://begenilesiseyler.com

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı