Yarı yıl tatilinde bahsetmiştim bir kampa gittiğimizden. Daha doğrusu ben çocukları götürüp getirmekle görevlendirilmiştim arkadaşlarım tarafından 😊. Irmak ve arkadaşlarımın çocuklarıyla çok eğlendik. Onlar kamptayken açtım bilgisayarımı çalıştım otelde. Yemekte buluştuk sonra ben yine işimin başına döndüm.
Peki bu ne kampıydı? Çok sorulmuştu. Nihayet yazabiliyorum.
29 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında sabah 10.00’dan öğleden sonra 15.00’a dek Cevahir Otel Asia’da gerçekleşen multi aktivite kampında çocuklar hem her gün başka bir STEM konusu öğrendiler hem de kamp boyunca el işleri, yarışmalar ve ilgi çekici deneyler yaptılar. Günün ana LEGO aktivitesinde çocuklar o gün öğrendikleri ilkeyi, kendi inşa ettikleri motorlu LEGO® modellerinde uygulamaya koydular; modelleri istedikleri gibi geliştirerek yaratıcılıklarını ortaya çıkardılar.
Kampı nereden biliyorum? Burcu, çok eski arkadaşım. Ben dergideyken o başka firmadayken tanışmıştık. Şimdi e²’yi Türkiye’ye getirdi. Bu sayede tekrar buluştuk. Bizim bu konulara ilgimizi siz de biliyorsunuz. Düzenli – aylık programlar da yapılıyor. Sizin için tüm detayları aldım. Web sitelerinde program akışını ve katılım koşullarını görebilirsiniz.
Peki e² nedir?
e² Genç Mühendisler (e² Young Engineers) 2008 yılından bu yana Amerika, Kanada, İngiltere, Çin, Avusturya’nın da dahil olduğu 40 ülkede, 4-15 yaş arası çocuklara fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematiğin temellerini eğlendirerek öğreten ve sevdiren global bir eğitim firması. e² tarafından geliştirilen *STEM programları, e² eğitmenleri tarafından eğitim yılı boyunca anlaşmalı eğitim kurumlarında ve e² atölyelerinde uygulanıyor.
*STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics baş harflerini temsil eden ve 21’inci yüzyıl becerilerine hizmet eden bir eğitim sistemidir.
*e² = eğitim + eğlence
e² Atölye Akışı
Atölyeler sene boyunca hafta da 1 gün şeklinde gerçekleşiyor ve her hafta başka bir konu dolayısıyla model var. Öncelikle, öğretmek istenilen matematik ve fen konularına dair ilgi çekici hikâyeler ve deneylerle başlayıp çocuklarda merak uyandırılıyor. 10-15 dakika süren bu teorik bölümden hemen sonra öğrenciler atölyenin uygulamalı aşamasına geçiyorlar ve öğrendikleri konuyla bağlantılı motorize bir LEGO® modeli inşa ediyorlar. Böylelikle anlatılan konuyu hem çok daha iyi kavrıyorlar hem de inşa aşamasında oldukça eğleniyorlar. (Not: Anaokulu seviyesinde K’nex® kullanılıyor)
Burcu anlatıyor:
Hangi Programlar var ve farkları nedir?
“Big Builders, Bricks Challenge, Galileo Technic, Robo Bricks ve Robotics olmak üzere 5 farklı var. Çocuklara konuları öğretirken pekiştirme önemli dolayısıyla her bir programın müfredatı sarmal öğrenme metoduna göre geliştirilmiş. Örneğin daha önce dönen salıncak ile öğretilen merkezcil kuvvet 8 ders sonra bu sefer çamaşır makinesi modeli ile çocuğun karşısına tekrar çıkabiliyor. Big Builders programını 4 yaştan itibaren anaokulu ve anasınıfı öğrencilerinde uygulanıyor. Bu programda ana amaç çocukların motor becerilerini, yaratıcılıklarını ve bağımsız problem çözme becerilerini geliştirmek. STEM konuları çok başlangıç seviyesinde. (Örneğin dersin konusu “Denge” ise çocukara ağırlık ve uzunluğun Denge’yi değiştirdiğini anlatmak ve sonrasında K’nex’lerden tahteravalli modeli yapmak gibi.) İlkokul 1.sınıftan itibaren Bricks Challenge programına başlıyoruz. Bu programda amaç çocukları hayatlarında kullandıkları, bildikleri araçların mekanik olarak nasıl çalıştıklarını bağlı oldukları fizik yasaları ve matematik hesaplamaları ile öğretmek. Çocuklara diferansiyel’in ne olduğunun anlatıldığı bir dersi, içinde diferansiyel olan bir arazi aracı yapımı takip ediyor. Bricks Challenge mezunları Galileo Technic ile devam ediyor. Bu programda hem konular hem de modeller çok daha zor. Bricks Challenge ve Galileo Technic ile çocuklara işin mekanik kısmı öğretildikten sonra sıra geliyor bu modellere istediğimiz hareketi vermeye. Yani Robo Bricks ile kodlamaya. Bizde bu program en erken ilkokul 4’üncü sınıfta başlıyor. O da daha önce Bricks Challenge veya Galileo Technic programlarından birini bitirdilerse. İlk defa katılacak olanlar ortaokulda başlayabiliyor. Kodlama programında da sadece herhangi bir hareket dizini vermek değil, inşa edilen modelin iyi çalışması için gerekli doğru hareket dizinini vermek önemli. Aslında programın kodlamaya direk başlamadan önce işin mekanik tarafını işlemesi bu yüzden. Bir makinenin yazılımcısı da olsanız o makinenin mekanik alt yapısını bilmek önemli. Robo Bricks sonrası Roboticks programı geliyor. Orta son ve Lise başında. Burada proje sunumları, daha komplike yazılımlar ve modeller var.
Neden STEM?
Gelecekte robotların, insanların işlerini ellerinden alacağı tahmini pek de yeni değil. Bizim çocukluğumuzda Boğaz Köprüsü’ndeki bilet kuyruklarında, jeton kuyruklarında az beklemezdik. Gişe memurluğunun tarih olmasına pek bir şey kalmadı. Yapılan araştırmalar, yakın gelecekte her 10 kişiden 7’sinin robotlar yüzünden işsiz kalacağı yönünde. Gelişen teknolojiyle birlikte dünya çok daha hızlı değişiyor. Uzmanlar bu değişime ayak uydurmanın formülünün STEM eğitiminden geçtiğini söylüyor. Yani Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik kavramlarına bütünsel olarak bakıp uygulamalı olarak öğretmekten. Öğretmen merkezli sınıftan, problemini kendi çözen, araştıran, keşfetmeye açık, öğrenci merkezli sınıflara… Neden?: çünkü her şeyden çok önem kazanan zihin gücünün değişikliğe ayak uydurabilmenin yolu bütünsel düşünme becerisinden geçiyor. Kodlama ve mühendisliğin temel bilimlerden sayılacak kadar önem kazanacağı bir gelecekte, yaratıcılık, yenilik ve merak güdüsünün eskisinden daha da önemli hale geliyor. ( Bu arada pek çoğumuzun yanşlış bildiği gibi yaratıcılık sadece ‘’allah vergisi’’ olan bir beceri değil düzenli ve disiplinli çalışma ile geliştirilebilir bir beceri!
Siz de programlar için http://maltepe-umraniye.e2gencmuhendisler.com/programlarimiz/ adresine bakabilirsiniz.