Anneme göre geç anne oldum, bir başkasına göre erken. 31’de doğurdum, 4 ay sonra 32 oldum. Bence anne olmak için tam zamanıydı ancak işte işin biyolojik yanı öyle değil.
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doktor Yasemin Yakut, ideal biyolojik doğum yaşının 18-28 arasında olduğunu belirterek, 35 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarının azaldığını ve hamile kalmanın güçleştiğini vurguluyor. Bunu nereden mi biliyorum? Birkaç gün önce bir toplantıda, bir araya gelip konuşma fırsatı bulduk.
Ben, geç anneymişim. Hatta geç genç bir anne. Bugün de saçımı mora boyattığımı düşünürsek, genç olmak için çabalayan bir anneyim işte! Evet 30’lu yaşlarda anne oldum ama benim de avantajlarım var, çünkü istediğim zaman anne oldum, çünkü kariyere de doydum, çünkü aklım bir şeyde kalmadı. Her erken anne bunları mı yaşıyor? Tabii ki hayır ancak ben kendimi biliyorum. Kesin kararlı olmasam, her açıdan zorlanırdım.
Yasemin Yakut’un anlattıklarına göre günümüzde çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınların ortak nedenleri:
Uzun süren eğitim
Eğitim sonrası iş sahibi olma arayışı
Kariyer planları
Ekonomik kaygılar
Çiftlerden birinin doğacak çocuğun sorumluluğu için kendini hazır hissetmemesi.
Yakut, “35 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarının azaldığını ve gebe kalmanın güçleştiğini biliyoruz. İleri yaşlarda gebe kalmak sorun olabileceği gibi, ileri yaş anne gebeliklerinde bebeklerde de doğum anomalileri görülme olasılığı artıyor,” diyor.
İleri yaş annelerin gebeliklerinde sıkça karşılaşılan sorunlar:
Yaş ilerledikçe görülen Tip 2 Diyabet, Gestasyonel Diyabet
Yüksek tansiyon
Ödem, tansiyon yükselmesi ve idrarda albümin çıkması
Düşük yapma olasılığının yüksek olması
Dış gebelik olasılığının yüksek olması
Başta Down Sendomu olmak üzere anomalili bebek doğurma riskinin artması
Gebelik sırasında plasenta dediğimiz bebeğin eşine ait problemler
Çoğul gebelik riski
Bebekte gelişme geriliği ve erken doğum riski
İleri yaş gebeliklerinde doğum, anne, bebek ile ilgili riskler artarken doğum doktorunun de sorumlulukları artıyor elbette. Modern tıp sayesinde, bu sorunların üstesinden gelinebiliyor. Bebek sahibi olmak isteyip de doğal yollarla istedikleri sonuca ulaşamayan çiftlerin imdadına tüp bebek yetişiyor. Şimdi uzun uzun tüp bebek yazmak istemiyorum, yanlışlarım olabilir, ancak doğru bilinen iki yanlışı belirtmeden edemeyeceğim.
-
Kadının adetlerinin düzenli olması bebek sahibi olmak için yeterli değil.
-
Erkeğin ejekülatının olması yeterli ve düzgün spermlerin olduğunun göstergesi değil.