Cimcirik & Ben

Hızlı ve Dikkatli

Uzun zamandır böyle içine daldığım, başka hiçbir şey düşünmediğim bir oyun oynamamıştım. Evet belki ilk cümlem “Irmak bayıldı” olmalıydı ancak yıllardır ailece kutu oyunları oynayan biri olarak, anne babanın da oyundan keyif aldığında her şeyin daha farklı ilerlediğini biliyorum. Çünkü biz de eğlendiğimizde daha iyi konsantre oluyoruz, daha güzel oynuyoruz ve çocuk da bundan sonsuz mutlu oluyor, oyunu daha çok seviyor ve bütün bunlar gelişimine daha iyi katkı sağlıyor.

Ne zamandır biliyorsunuz terapist Ayben Ertem tarafından hazırlanan Aybino kutu oyunlarını oynuyoruz. Binbir Surat, Bekle Sabret ve Kazan, Az Lakırtı Bol İletişim. Hepsiyle ilgili fikrimi yazmıştım. Altı yaş ve üzeri için uygun olan Hızlı ve Dikkatli ile yeni tanıştık ve onu sadece bir paylaşımla anlatmak değil, uzun uzun yazmak istedim.

Sekiz adet büyük oyun panosu ve üzerlerinde sekiz şekil olan 70 kart var.  Her oyuncu bir pano seçiyor, sonra kart çekmeye başlıyorsunuz. Çektiğiniz kartta olan şekillerden biri panosunda olan oyuncu zile basıyor, o kartı alıyor, diğerleri geri koyuyor. En çok kart alan kazanıyor. Böyle basit anlatıyorum da oyun uzun sürüyor. Çünkü o şekilleri yüzlerce farklı resim arasından bulmak hiç de kolay değil. Mesela kartınızda bir dilim pasta mı var? O panoda o kadar çok pasta var ki, çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Oyunun nasıl oynandığı kutuda yazıyor, onu şimdi yazarak zamanınızı almayacağım. Siz istediğiniz gibi değiştirebilir, kendi kurallarınızı belirleyebilirsiniz.

Ayben kutuda da yazdığı gibi diyor ki: “Dikkat becerileri, bir çocuğun bilişsel, davranışsal ve duygusal becerilerini geliştirmek için hayati önem taşır. Dikkat becerilerini geliştirmek, dış dünyayla etkileşim ve etkili iletişim için gereklidir. Çocuklar çevrelerinde olan biten her şeyi duyarak, görerek ve dikkatlerini vererek öğrenebilirler. Daha fazla öğrendikçe ve bilgi edindikçe de kendi fikirleri, düşünceleri ve tercihleri olur.”

Uzun zamandır kutu oyunu oynayan ve en çok da bundan zevk lan bir anne olarak birkaç ipucu vermek istiyorum:

  • Oyunun başına otururken cep telefonunuzu kapatın.
  • İş düşünmeyin, mümkünse oyundan başka bir şey düşünmeyin.
  • Hatta TV, müzik bir kapalı olsun.
  • -mış gibi yapmayın, yenecekseniz de yenin. Bunu tatlı bir dille anlatabilirsiniz. Hep onun kazanması ne kadar doğru olabilir ki?
  • Eşinizle kapışmayın. 😊 Ay biz oyun sırasında sen iki saniye önce baktın, ben geç gördüm diye takıldık da birbirimize ondan yazıyorum.
  • Gerçekten keyif aldığınızı çocuğunuza hissettirin.
  • Siz de oyunun geliştirici özelliklerinden faydalanmaya çalışın. Hepimiz öyle yoğunuz ki, unutkanlık da arttı, düşüncelere dalıp gitmek de. Bu oyunlar bize de dikkatimizi toplamamız için yardımcı oluyor.

Oynarken çocuğunuzun sizden daha çabuk bulduğunu göreceksiniz. Çünkü onlar o sırada sadece oyuna odaklanıyorlar, bizim gibi değiller. Onlardan öğrenecek çok şeyimiz var.

Bu tip oyunları Irmak neredeyse 2 yaşındaydı oynamaya başladığımızda. Çok faydasını gördüm. Duygularını aktarma biçimi, dikkati, konsantrasyonu o kadar olumlu yönde etkileniyor ki, herkese tavsiye etmek istiyorum ben de. Çocukluğundan beri dikkat eksikliği yaşayan bana bile iyi geldi. Artık oyunun başına oturduğumda bekleyen e-postaları, kurutmaya atılacak çamaşırları düşünmüyorum. Birkaç kez yemek yakmışlığım bile var. 🙂

Evcilik de çok oynadık. Artık oynayamıyorum. Evcilikten istifa ettiğimiz kızıma da söylemiştim. “Sabaha kadar kutu oyunu oynarım ama bana evcilik deme” dedim. Zaten bloğum arama yaparsanız oyun dolu.

Hızlı ve Dikkatli’yi çok seveceğinizi ve faydasını göreceğimizi düşünüyorum. Hazır indirim de varken değerlendirin istiyorum. Ayben Ertem bize özel yüzzde 15 indirim yaptı. www.aybino.com.tr adresinden alışveriş yaparken “sebnem15” kodunu kullanırsanız, her şeyi indirimli alacaksınız. Bunun dışında Aybino oyunlarını Barker, Nezih ve D&R’larda da bulabilirsiniz.

Ben şimdi bir yazı daha yazmalıyım, sonra oturacağım oyunun başına. Arkın sabah giderken tembih etti “Bensiz oynamayın, ezberlemeyin” diye. Rahat ol canım. Ezberlemek mümkün değil. İki sene sonra oynarken de ben o şekilleri dakikalarca arayacağım.

Ayben’in bu işe nasıl başladığını, diğer oyunlarla ilgili bilgileri de burada görebilirsiniz. O aman şimdiden keyifli oyunlar. Yorumlarınızı bana da yazarsanız çok sevinirim… İnanın insan oyun oynarken endişelerinden, canını sıkan şeylerden de uzaklaşıyor. Bir çeşit terapi gibi…

 

1 Yorum
  1. çok güzel ve açıklayıcı olmuş çok teşekkür ederim emeğinize sağlık başarılar diliyorum Şebnem hanım 🙂

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı