Ya ben aşırı takıntılıyım, ya herkes çok rahat. Bunu ortası yok sanırım.
Akşam internette siteden siteye dolaşırken neler gördüm neler… İnternete sorularımızı yazıyoruz ama cevapları ne derece doğru? (Uzman imzalı olmayanlardan söz ediyorum.)
Bir anne araçta uyumuyor çocuk dediğinde, sakinleştirici şurup önerenler gördü bu gözler. Bildiğimiz, sakinleştirici şurup. Ne o? Çocuk uyusun, yolculuk rahat olsun.
Kulağı ağrıdığı zaman yağ dök diyenler,
Kan tahlili yaptırmadan, vitamin seviyelerine baktırmadan destek kullananlar…
Kızmayın bana ama, aklım almıyor.
Ateş belli bir seviyeye gelmeden ateş düşürücü vermem, vereceksem de doktorunu ararım. Bebekliğinden beri kullandığı ilaç olmasına rağmen hem de. Direnirim, son dakika veririm. Öksürük için de öyle. Hepsi için de.
Ama en çok bu önerilerden korkuyorum ben. Forumlara girin bakın. Anneler birbirlerine değil ilaç, başka karışımlar öneriyorlar. Ağzım açık, şaşkınlıkla izliyorum. Gerçekten bakın bir internete. Şaşıracaksınız siz de.
İlaç önermek de yanlış değil mi? Birine yarayan ilaç herkese iyi mi gelir? Biz kafamıza göre ilaç alabilir miyiz? Ya çocuğun alerjisi varsa? Ya dozu farklıysa? Bitmez bu sorular, bitmez.
Sadece Irmak için değil, benim için de geçerli aynı şey. Ağrı kesicimi bile değiştiremiyorum!
Misal, şimdi ayağım kırık. Yüzlerce mesaj aldım kelle-paça içmem gerektiğine dair. Doktora sordum. “Hareketsizsin, fazladan yağ almana gerek yok vücuduna, et ye yeter” dedi. Kelle paça ki ilaç değil, bir şey değil, ondan bile kaçtım. Doktorun açıklamasını söyledim birçok kişiye, “ama sen yine de iç” dediler. Şimdi ben işin uzmanından “gerek yok”u duyduysam neden içeyim?
Sormadan neden çocuğuma vereyim? Vitamin de olsa neden?
Kulak ağrısında bir şey yağı (ne yağı olduğunu unuttum, yıllar önce duymuştum) damlatılması meselesini de aklım almıyor, alamıyor.
Ya ben ekstra korkuyorum yukarıda dediğim gibi ya bunları yapanlar çok rahat.
Doktoruna sormadan vitamin içirmedim çocuğa. Herkesin aylarca verdiği vitamini bile sadece hastayken tercih ettim doktorunu dinleyerek, terslik bende mi acaba diye geçiriyorum şimdi aklımdan.
Ama vücuda yüklenmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Ayağım iyileşsin, üçümüze de kan tahlili yaptıracağım. Bakalım, ona göre gerekirse vitamin içeriz. Ama doktora sorarak!
Bitkisel karışımlara inanırım, ama onları da doktora sorarak tüketmekten yanayım. Bir doktor, bir beslenme uzmanından mutlaka görüş alınmalı… Sonuçta onların da bir dozu var. “Nasıl olsa bitkisel” diye düşünmek doğru olabilir mi hiç?
Hamilelere de onca bitki çayı tavsiye ediliyor ama mesela bir tanesi var ki bildiğim (isim yazmak istemiyorum) o dönemde içilmemeli diye duymuştum.
Of bilemedim. Gece gece gördüm bir forumda, yazmak istedim.
Çok dikkatli olmalıyız. Herkes her şeyi öneriyor. Aman dikkat… İnternet harika, istediğimiz bilgiye ulaşmak süper fakat bu bilgilerin doğrusunu ayırt edebilmek en önemlisi. Hem de her konuda.
Görsel https://www.haikudeck.com/medicine-science-and-technology-presentation-eqRXAFDTbI sitesinden alınmıştır.
Ya bu konuda ben de çok şaşkınım. Annem babam doktor ve en kötüsü paranoyak derecede endişeli ve ilaççılar. Çocuklara kıyamıyorlar, devamlı antibiyotik lafı dönüyor. Hiç kullanmadım, kendi doktorları vermedikçe kullanmam ama aklım almıyor. Sağlam çocuğa vitamin vermek ileride kansere yatkınlık demek diyorlar, burada hamileye demir, vitamin bile verilmiyor, türkiye’de hiç bakılmadan hamile olduğunu öğrenir öğrenmez bir kutu ilaç yazılıyor. Çok şaşkınım.. Kış geliyor şimdi klasik propolis, polen, probiyotik, vitamin, bağışıklık sistemi güçlendirdiği iddia edilen ilaçlar korosu da başlamak üzere.. offfff.