Biraz da sağlık... Biz

Kış sebzelerini tanıyalım

Sevgili koca, kolesterol tavan yaptığı için rejim yapmaya başlıyor. Irmak da Arkın da öğlen sebze yedikleri için akşam genellikle ızgara yiyorduk. Makarna da eksik olmuyor tabii. Ancak rejim durumu, yemek düzenimizi değiştirdi. Tam ben sebzeleri araştırırken posta kutuma düşen bu haber çok ilgimi çekti.

Herbalife Türkiye Danışman Diyetisyeni Canan Aksoy, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sağlıklı bir kış geçirmemiz için kış sebzeleri tüketmemizi öneriyor:

Hava sıcaklığı düştükçe vücudumuzun hastalıklara karşı direnci azalıyor. Bu yüzden bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Yeterince vitamin ve mineral almamızı öneriyor Aksoy.

BUNA GÖRE:

  • Kış hastalıklarından korunmak ve savunma kalelerimizi güçlendirmek için A ve C vitaminlerini yeterince tüketmemiz gerekir. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu vitaminler bakımından oldukça zengin. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, maydanoz, tere, ıspanak gibi sebzeler ve bitkiler A ve C vitamini açısından zengin besinler. Salata ve sebze yemeklerini ana öğünlerimizde mutlaka bulundurmalı, günde 2-3 porsiyon mevsim meyvelerinden tüketmeliyiz.

  • Sebzeleri soframızda yemek ve salata olarak kullandığımızda günlük posa ihtiyacımızın da karşılanmasına yardımcı oluyoruz. Posanın günlük olarak düzenli tüketimi bağırsak aktivitesinin düzenli olmasını sağladığı gibi, kan yağlarının düşürülmesine de yardımcı oluyor. Sebzeler hücrelerimizin hasara uğramasını engelleyen ve böylece kronik hastalıklara karşı bizi koruyan antioksidan öğelerden de zengindir. Özellikle vitamin kaynağı meyveleri de düzenli olarak tüketmeliyiz. Meyvelerin suyunu sıkıp içmek yerine katı olarak tüketmek C vitamininden daha fazla yararlanmamızı sağlıyor.

  • Mevsimlerle beslenme şeklimiz arasında ciddi bir bağlantı var. Doğa mevsimlere göre ihtiyacımız olan besinleri bize sunuyor. Sebzeler yaz sezonuna göre daha çok çeşitlendi. Pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, kereviz, brokoli sonbahar sebzeleri.

 bruksel

 

SONBAHAR SEBZELERİNİN BESİN DEĞERLERİ

Pırasa: Soğan gibi yapısında kükürtlü bileşikler içeriyor. Bu kükürtlü bileşiklerin antibiyotik, antiviral, tansiyon düşürücü gibi olumlu etkileri olduğu biliniyor.

Lahana: Çiğ lahana çok iyi bir C vitamini ve karoten kaynağı. Beyaz lahanın enerjisi çok düşük olduğu için rejimlerin de baş tacı! Aynı zamanda iyi bir ödem söktürücü ve beyaz lahana suyunun ülsere oluşumuna engel olan faktörler içerdiği biliniyor.

Brokoli: C vitamininden ve beta karoten açısından zengin. İyi bir kalsiyum ve demir kaynağı. Ayrıca brokolinin içinde bulunan sülforafan adlı maddenin antikanserojen bir özellik taşıdığı tespit edilmiş.

Brüksel Lahanası: Lahana familyasından. Özellikleri brokoliyle aynı.

Karnabahar: Lahanagillerden, iyi bir C vitamini kaynağı. Yapısında E ve B grubu vitaminleri de içeriyor. Kükürtlü bileşenlerden zengin. Kükürtlü bileşenlerin diğer faydalarının yanı sıra antioksidan aktiviteleri de yüksek.

Kereviz: Yüksek oranda tuz içeriyor, bu yüzden pişirirken mümkün olduğunca az tuz koymakta fayda vardır. İdrar söktürücü özelliği var. Enerjisi düşük, 100 gram kök kereviz 40 kalori. Bu yüzden kilo verme ve koruma diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Ispanak: Demir içeriği yüksek olan ıspanağın, okzalat içeriği yüzünden içindeki demirden insan vücudunun faydalanma oranı düşük. Karoten, C vitamini açısından da zengin. İyot içeriğinin yüksek olunduğu pek bilinmez, ama özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve gebelerde alımı çok önemli olan iyot açısından değerli bir besin.

Arkın ıspanak haricinde yukarıdakileri pek sevmiyor. Özellikle brokoli ve Brüksel Lahanası ile arası pek iyi değil. Göreceğiz bakalım bu zayıflama dönemi boyunca bizi neler bekliyor… Bir süre aç ve sinirli bir koca ile yaşayacağım garanti 🙂

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı