Biraz da sağlık... Biz

Ozan’ın eğitim hakkı, hepimizin çocuklarının eğitim hakkı!

ODFED: Ozan’ın davası, hepimizin davası!

Ozan’ın eğitim hakkı, hepimizin çocuklarının eğitim hakkı!

3 Aralık Dünya Engelliler Günü… “Engelli” kelimesini sevmediğim bir gerçek. Ancak konu bu değil. Böyle önemli bir günde, Otizmli olduğu için okula alınmayan 8.5 yaşındaki Ozan Sanlısoy’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) süren davasına dikkat çekmek isteyen annesi Sedef Erken, Strasbourg’da AİHM önünde çadır kuracak. Otizm Dernekleri Federasyonu ODFED, otizmli çocukların eğitim hakları için emsal teşkil edecek olan davada, Sedef ve Ozan’ı destekliyor. #OtizmIcinAIHMe kampanyasının 1 Aralık günü Çağlayan Adalet Sarayı’nda  yapılan basın açıklamasına Ozan’ın annesi Sedef Erken, ODFED yetkilileri, ODFED üyesi otizm derneklerinden temsilciler, Anadolu Otizm Federasyonu ANOFED, otizm ve çocuk hakları ile ilgili çalışan farklı STK’lar, otizmli çocuk sahibi anneler ile otizm mücadelesini destekleyen doğal gelişimli çocuk anneleri ile blogger anneler de katıldı.

AMAÇ DAVAYA YOĞUN TEMAS SAĞLAMAK 

Anne Sedef Erken, 3 Aralık’ta AİHM önünde yapacağı basın açıklaması ile ilgili olarak; “Bu dava belli bir noktadan sonra otizmli çocukların eğitim hakları adına bir emsal dava noktasında. Dolayısıyla da, bu bizim için bir sorumluluk, bir görev haline geldi. Bu görevin bir devamı olarak gördüğümüz Avrupa kamuoyunda da çocuklarımızın eğitim haklarının bu şekilde sorunlu olduğunu duyurma eylemi diyebiliriz buna. 3 Aralık’ta çok pasifist bir duruşla kucağımda bir ayıcıkla, yanımda bir çocuk çadırıyla bir basın açıklaması okuyacağım. Ama amaç burada hem AİHM’in fark etmesini hem Avrupa’daki otizm derneklerinin bu davaya yoğun temasını sağlamak. Avrupa’da bizim yaşadığımız sorunlara benzer sorunlar yaşamıyorlar. Yıllar önce işin bu kısmını çözmüşler. Amacımız, orada bunu dile getirmek ve çocuklarımızın sesini biraz daha yükseltmek” açıklamasını yaptı.

Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Şua Eriç yaptığı çağrıda, “Ozan’ın dava sürecini başından beri takip ediyor ve sonuna kadar destekliyoruz, çünkü Ozan’ın eğitim hakkı aslında tüm otizmli bireylerin eğitim hakkını temsil ediyor. Benzeri ayrımcılık davalarının açılabilmesi için ODFED Hukuk Birimi aracılığıyla, otizmli bireylere ve ailelerine destek vermeye devam edeceğiz. Çocuğunun haklarının engellediğini düşünen aileler bize başvurabilirler” dedi.

ODFED Genel Sekreteri M. İrem Afşin ise sorunları aktararak, “Otizm Eylem Planı” içinde yer alan eğitim sorunlarının başında, özel eğitim sürecinin yetersizliği ile birlikte, otizmli öğrencilerin standart okul sistemi içinde kaynaştırmada yaşanan uygulama sorunları geliyor. Ozan gibi, birçok otizmli öğrencimiz, okulsuz kaldığı için otizmde en etkin tedavi anlamına da gelen eğitim hakkından yoksun bırakılıyor. ODFED olarak, Ozan’ın davasının sonucunun Türkiye’de yaşayan otizmli bireylerin eğitim hakları açısından önemli emsal teşkil edeceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

BİR ÇOCUK ADINA AÇILAN İLK EĞİTİMDE AYRIMCILIK DAVASI

Otizmli olduğu gerekçesiyle 3 yıl önce özel bir okulun anaokulu bölümüne alınmayan Ozan Sanlısoy’un ailesi, okul yöneticileri hakkında ‘ayrımcılık’ davası açılması için suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılığın ‘takipsizlik’ kararı vermesinin ardından, ağır ceza mahkemesine itiraz eden aile, yine ret yanıtı almıştı. Ailesi Ozan adına, Türkiye’de ‘Eğitim Hakkı’, ‘Etkili Başvuru’ ve ‘Adil Yargılanma Hakkı’nın ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuş ve mahkeme davayı kabul etmişti.

Aynı dönem anne Sedef Erken’in başlattığı online imza kampanyasına da 3 gün içinde 16 bin kişi destek vermiş ve imza atmıştı. Kampanya hâlâ desteklenmeye devam ediyor.

Bu dava Türkiye’den bir çocuk adına açılan ilk eğitimde ayrımcılık davası olarak büyük önem taşıyor.  ODFED dahil olmak üzere, ülkedeki farklı Sivil Toplum Kuruluşları da AİHM’e davayı takip ettiklerini ve bu davanın tüm engelli çocukların eğitimindeki sorunların çözümü açısından önem arz ettiğini bildirdi.

SÜREÇLERİN SONUNA YAKLAŞILDI

Geçtiğimiz günlerde Türkiye adına davaya cevap veren Adalet Bakanlığı Anayasal hakların değil, ihlalin savunuculuğunu üstlendi. Adalet Bakanlığı tarafından AİHM’e gönderilen 17 sayfalık savunma dilekçesine göre, “Ozan ayrımcılığa uğramamıştı. Türkiye’de otizmli çocuklar için çok iyi bir mevzuat vardı ve Türkiye’de özel okulların kaynaştırma öğrencilerini alma zorunluluğu tartışmalı bir konu” idi. Böylelikle aslında bu ayrımcılığın sebepleri de açığa çıkmış oldu. Zira yetkililerin “özel okulun zorunluluğu tartışma konusu” demesi otizmli çocukların eğitim haklarının ihlalinde, devletin ihmalini de açıkça ortaya koymuş oldu.

İçinde bulunduğumuz günlerde, AİHM’deki süreçlerin sonuna yaklaşıldı. Davanın yakın bir tarihte karara bağlanması bekleniyor. Bu nedenle, Ozan’ın annesi Sedef Erken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Strasbourg’a giderek AİHM’in önünde kuracağı bir çocuk çadırı ve yapılacak basın toplantısı ile Ozan’ın ve eğitim hakları engellenen Türkiyeli çocukların seslerini Avrupa kamuoyuna da duyuracak.

Davanın AİHM network linki ; http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-142241

#OtizmIcinAIHMe

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı