Biraz da sağlık... Biz

Renklerin anlamları

Bulunduğum ortam renkli olmalı, simsiyah giyinsem de ir aksesuarda renk olmalı. Mutlaka. Kendimi öyle kötü hissediyorum ki o zaman… Bizim evin duvarlarını da yeni boyatmışken, bana gelen bu e-posta’yı paylaşmazsam olmaz ki.. 🙂

Daha önce de he bilgilerini paylaştığım  REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, renklerin bizi ele verdiğini söylüyor.

Gözümüzdeki milyonlarca hücre renklerin beynimiz tarafından algılanmasını sağlıyor. Renkler görme merkezlerimizde, analiz ediliyor. Daha sonra karmaşık bir işlemle derin beyin yapılarındaki imbik merkezlerle iletişim başlıyor. Bu süreç sonrasında, erkekler ve kadınlar farklı beyin yapılarıyla nedeniyle renkleri de farklı şekillerde algılıyor. Erkekler yeşil, deniz mavisi, turuncu ve koyu mor renkleri tercih ederken kadınlar firuze yeşili, açık mavi, pembe gibi açık-uçuk renkleri çocuklar ise mavi, kırmızı, yeşil, sarı ve turuncu gibi canlı renkleri daha çok seviyor. Peki, renkler psikolojimizi nasıl etkisi altına alıyor?

Mavi: Yalnızlık, sadakat ve güvenin rengi

Mavi; yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeliyor. Sinir hastalıkları kliniklerinde kesinlikle mavi renkten özellikle koyu maviden kaçınılmalı, psikologların hasta görüşmelerinde mavi renkli giysiler asla giymemeli. İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder. İş görüşmelerine gidenlerin mavi rengi tercih etmeleri işe kabul edilmelerini sağlayabilir.

Mavi en popüler renklerden biri olmasına rağmen, yiyeceklerle ilgili konularda mavi kullanımında dikkatli olmak gerekir. Çünkü mavi doğal bir iştah kapatıcıdır ve bazı durumlarda itici etki yaratabildiğinden kilo almak isteyenlerin mavi renkten uzak durmaları gerekir. Kilo problemi olanların evlerini maviye boyamaları, onların zayıflamalarına neden olabilir. Bu nedenle kilo problemi olanların, özellikle yemek odalarını ve mutfaklarını mavi renge boyatmaları gerekiyor. Aynı şekilde müşterilerinin daha fazla yemek yemesini arzu eden restoran işletmecileri ise mavi renkten kaçınmaları gerekir. (İştah kesiyorsa ben bizim mavi duvarın önüne taşıyayım masayı 🙂 )

Mavi ve açık mavi boyanmış ortamlar, verimliliği ve performansı artırır. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilirler. Bu sebeplerden dolayı çalışma odalarını mavi renge boyanmalı. Çalışırken akılda kalması gereken notların altını kalın mavi kalemle çizmek okunan şeylerin akılda kalmasını kolaylaştırır. (Buna da bayıldım.)

Açık mavi renk, koyu mavinin tersine rahatlatıcıdır. Mavi ve beyaz renkler hüzün verirken, açık mavi ve yeşil tonları ile pembe renkler teskin edici ve huzur verici etki gösterirler. Mavi rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde bu kişilerin toleranslı, hoş görülü, anlaşma yanlısı olduklarını ve huzuru aradıkları görülmüştür. Bu kişiler, çevreleri ve kendileri ile barışıktır; az ile yetinir, sabırlı ve metanetlidir.

Kırmızı; heyecan, agresiflik ve aşkın rengini temsil ediyor

Kırmızı rengi; sıcak, ateş, kan, aşk, samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Kırmızı kan basıncını ve solunumu hızlandırır, insanları çabuk karar almaya iter ve beklentileri arttırmaya teşvik edici bir etkisi vardır. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini hemen çeker. Dekorasyon ve dizayn yaparken kırmızı cisimlerin mükemmel olması önemlidir. Çünkü insanlar bu objeleri hemen fark edecektir.

Kırmızı, duygusal yoğunluğu artıran bir renktir. Kırmızı kıyafetler insana özgür enerjik bir hareket moduna sokabilir. Kendini kontrol etmekte zorluk çekenlere kırmızı renkten uzak durmaları tavsiye edilir. Kırmızı, hâkimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak değil, vurgu yapmak için kullanılmalı. Kırmızı rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde, bu kişilerin güç ve iktidara düşkün olduklarını görülmüş. Kırmızı güçtür, iktidardır, kırmızı tercih edenler kapasite ve gücünü dengeli kullanır. Ayrıca gücünü yetenekleri doğrultusunda kullanmasıyla tanınır. Bu kişiler aktif, atılgan, girişken olup kazanmayı ve elde etmeyi sever. Belirleyici ve yönlendiricidir. Arzuludur, iştahlıdır, hırslıdır. Etken ve etkilidir. Duygularını anlatırken tepkiseldir. Liderlik ve önderlik özellikleri toplumca hemen fark edilir. Coşkulu olup bazen abartılardan hoşlanır.

Sarı: Davetkar, enerjik bir renk

Parlak limon sarısı gözü en çok yoran renktir. Aynı zamanda sarı renk metabolizmayı hızlandırır. Odanın parlak sarıya boyanması, bebeklerin ağlamasına ve erişkinlerin sinirlenmelerine yol açabilir. Ayrıca sarı sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sarı renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir. Beyninizi ve gözlerinizi yorar. Sarı, az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir.

Sarı rengi, şakacılığı aydınlığı samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu simgeler. Tıpkı güneşli bir gün gibi davet edicidir. Sarı, güneş ışığı gibidir, kendinizi iyi hissetmek için orada olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. Soluk sarı söz konusu olduğunda, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekarlığı simgeler. Dolayısıyla sarı söz konusu olduğunda seçilen tonlar oldukça önemlidir. Sarı rengi tercih eden kişiler; özgür ve bağımsız olmayı sever, değişkenlikten hoşlanır, çapkın ve şıpsevdi bir yapı gösterebilir, çevrelerine enerji saçar ve ikna kabiliyetleri üst düzeydedir. Entelektüel olma, yöneticilik, hırs ve iddia bu kişilerin temel öğeleridir.

Yeşil: Sakinleştirici ve görme gücünü artıran etkisiyle öne çıkıyor

Yeşil, gözler için en rahat renktir ve görme gücünü artırır. Sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Televizyona çıkmadan önce insanların yeşil renkli odalara alınmaları onların heyecanlarını yatıştırabilir. Yeşil aynı zamanda hastanelerde de popüler bir renktir. Çünkü hastaların rahatlamasını sağlar. Yeşil, rengin farklı tonları farklı mesajlar iletir. Koyu yeşil soğukluk, erkeksilik, tutuculuk ve zenginlik kavramlarını ifade ederken; zümrüt yeşili ölümsüzlüğü, zeytin yeşili barışı temsil eder. Yeşil rengi tercih edenlerin kişilik analizinde; bu kişilerin kendilerine değer verme duygularının çok fazla olduğu görülür. Bu kişiler doğru bildiğinde ısrarcıdır, otoritesi ve inandırıcılığı ile çevresindekileri etkilemeyi başarır. Bazen abartıya kaçarak megaloman küstah bir kişilik sergileyebilir.

Beyaz ve siyah renkleri ciddiyete dikkat çeker

Siyah tartışmalı bir renktir. Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan sadakat, sebat, dayanıklılık, ihtiyat, bilgelik ve güvenilirlik ile ilişkilendirilir. Bir tarafta yönetim ve güç anlamına gelirken diğer taraftan acı, keder ve yas anlamına gelir. Siyah, pek çok insan için kıyafet rengidir. Bazıları siyahı güçlü ve ciddi görünmek için kullanır. Bazıları ise daha zayıf gösterdiği için tercih eder. Beyaz saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Pek çok kültürde gelinler beyaz giyer. Ayrıca temizliği simgeler. Bu yüzden doktorlar, hemşireler ve laboratuvar teknisyenleri steril olmak için beyaz giyerler. Beyaz, ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Dolayısıyla yaz ayının kıyafet rengidir. Genel olarak serin ve canlandıran bir his verir.

Renklerin en asili: Mor

Mor, asaletin rengidir. Lüks hayat, zenginlik ve zarafeti simgeler. Aynı zamanda romantizmin, duygusallığın ve tutkunun rengidir. Bazı insanlar mor rengi, gösterişli havasından dolayı dekorasyonda kullanmayı sever. Bazıları ise suni bir renk olarak algılar.

Kahverengi, doğa ve güvenilirliğe işaret eder

Kahverengi, toprağın ve ahşabın rengidir. Sağlam ve güvenilir bir his verir. Kahverengi doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı sağlar. Durağanlık, güçlülük, olgunluk ve güvenilirlik mesajlardır. Kahverengi, genelde erkeklerin favori rengidir.

Romantik pembe ile psikoloji sakinleşiyor

Pembe rengi, romantik ve narindir. Aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Araştırmalar gösteriyor ki, pembe insanları sakinleştiriyor ve kalpleri yumuşatıyor. Bir hapishane de kapı ve pencere demirleri pembeye boyandığında mahkumların agresif davranışlarının kaybolduğu müşahede edilmiş. Pembe renkli bir odada, insan sinirlenmek istese bile başarılı olamaz. Pembe enerjiyi çeken sakinleştirici bir rol oynar. Ancak maalesef pembe rengin teskin edici etkileri bazen kısa süreli olabilir.

 

İşte böyle 🙂 Turuncuyu öğrenemedim, onu da soracağım.

Bu arada Mehmet Yavuz’un diğer yazılarını aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz. Çok yazı yayınlamışım, ancak bilgilerini seviyorum. Yeni yazıları da hazırladım. Sırayla paylaşacağım…

Etkili iletişim

Çocukları kıyaslamak

Mükemmelliyetçilik depresyon nedeni

Çocuklar neden tırnak yer?

Evhamlı anne sendromu

Çocuklardaki alaycı davranışlar

 

 

 

 

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı