Beslenme & Tarifler Biz

Salatalık dolması, nam-ı diğer katıklı dolma

 dolma can

Her fırsatta yemek yapmakla aramın iyi olmadığını söylüyorum. Ama yapınca da tadından yenmiyor. 🙂  Salatalık dolması konusunda anneannem ve annem hariç, pek rakip tanımıyorum. Yurt dışında yaşayan arkadaşlarım geldiklerinde, bunu yemeden dönmüyorlar. Neyse ki Irmak da çok seviyor. Onun sevmesi, daha bir şevkle pişirmeme neden oluyor.

Bu dolmayı annemden öğrendim. O da klasik, anneannemden öğrenmiş.  Bir Bitlis yemeği. (İki dedem de Bitlisli) “Salatalıktan dolma mı olur” demeyin, mis gibi oluyor. Biz kendisine “katıklı dolma” diyoruz.

Sözü uzatmıyorum ve tarife geçiyorum:

Malzemeler

Yemeklik kıyma

İnce bulgur

Kuru soğan

Tuz

Kara biber

Reyhan (kuru)

İri salatalık

Yoğurt

Tereyağı

Sarımsak (isteğe bağlı)

Nane

Toz kırmızı biber, acı seviyorsanız pulbiber

Miktar veremiyorum, çünkü tarif konusunda usta değilim. Her seferinde en az 8 kişiye yaptığım için şu an vereceğim ölçü yanıltıcı olabilir. Aynen kendi yaptığım gibi yazacağım. Ayrıca pişireceğiniz kişi sayısına göre değişiyor. Miktarda karar sizin 🙂

Salatalıkları  boyuna çizgili soyup büyüklüğüne göre maksimum 3 santim olacak olacak şekilde 3’e ya da 4’e bölün. Çok büyükse 5 de olabilir. İçlerini oyun. Ölçek olarak kullanacağınız kase önemli. Önce kıymayı koyun, ölçün, daha sonra yoğuracağınız kaba dökün. Aynı kasede kıymanın yarısından bir parmak fazla olacak şekilde bulguru koyun. Ardından onu da aynı kaba dökün. İki soğanı rondodan geçirin (ya da rendeleyin). Onun da gideceği yer yoğuracağınız kap. Biraz tuz, karabiber ekleyin. En son da bir avuç reyhanı iki elinizin arasında ufalayarak dökün. (Reyhanın ufalanmış hali 3 çorba kaşığını geçmesin.) İyice yoğurun. Ardından da bu harç ile salatalıkları doldurun. Dağılmaması için iki taraftan bastırmanızda fayda var.

Hepsini tencereye yerleştirin. Harç arttıysa köfte şeklinde tencereye ekleyebilir, dilerseniz de salatalık kabuklarına sarabilirsiniz. Dolmaların 2 parmak altında kalacak kadar su koyun. Bir çay kaşığı tuz döküp önce harlı, sonra kısık ateşte çok az su kalacak şekilde pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Küçük bir tencerede tereyağını kızdırıp nane ve pul biber ekleyin. Ve servis ederken bu sosu yoğurdun üzerinde gezdirin.

İşte bu kadar. Ben bile yapıyorsam, siz çok daha başarılı olursunuz eminim.

Ayrıca: Salatalık ve kabak karışık yapınca da çok lezzetli oluyor.

Ben de tarif verdim ya, kendime inanamıyorum!

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı