Biz Cimcirik & Ben

Theraplay Oyun Terapisi Nedir?

oyun1

Oyun oynamak, sandığımızdan, bildiğimizden çok daha önemli. Oyunla çocuklarımızın bize anlatmak istediklerini anlayabileceğimiz gibi, onlara doğruyu da gösterebiliriz. Biz evde sık sık bebekleri konuşturuyoruz. O sırada bir bakıyorum benim bir sözümü tekrarlıyor bebeklerin annesi olup, bir bakıyorum babası gibi tepki veriyor. Hatalarımı ve doğrularımı görüyorum oyun sırasında Irmak’ı izlerken.

Sadece bu da değil… Evde ailece oynamaya gayret ediyoruz. Amacımız “birlikteyiz” mesajını vermek. Güvende hissetmesini sağlamak.

Bu bizim yaptıklarımız, uzmanların uygulamalarının yanında bir şey değil tabii. İçgüdüsel hareket ediyoruz çoğu zaman.

Oyun oynayarak birçok sorunun aşıldığını biliyor musunuz? İki hafta önce Nadis Danışmanlık’taydık. Editörlüğünü Nadis Danışmanlık psikologlarının yaptığı, Gün Yayıncılık’tan çıkan Theraplay, inanılmaz bir kitap. Theraplay’in kendisi de öyle. Psikolog Şeyma Çavuşoğlu ve Aslı Candan Kodalak’tan faydalı bilgiler aldık. Güzel oyunlar da oynadık. 2 psikolog, 10 anne ve bir baba, balonu yere değdirmemek için verdiğimiz mücadele görülmeye değerdi!

THERAPLAY ON

Kısaca bahsetmek gerekirse… Theraplay terapist tarafından yönlendirilen çocuklar ve ebeveynleri için, kısa süreli bir oyun terapisi çeşidi. Her yaştan çocuk ve ergen ile uygulanabiliyor.

Neler mi yapıyor?

Bağlanma, öz saygı ve başkalarına güven duygularını geliştiriyor.

Ebeveyn ve çocuk arasındaki sağlıklı etkileşimin doğal örüntülerine

dayanıyor.

Ebeveyn–‐çocuk ilişkisinde bulunan dört temel özellik üzerine odaklanıyor: Yapı, Besleme, Bağlılık ve Mücadele.

Çocuk ve ebeveynler arasında aktif ve empati içeren bir bağ yaratıyor.

Çocuğun, kendisini değerli ve sevilen biri; ilişkilerini de olumlu ve tatmin edici olarak görmesi ile sonuçlanıyor.

Theraplay ebeveynlerin, çocuklarının ihtiyacı olduğunu düşündükleri noktalara değil, gerçekten çocuklarının ihtiyacı olan şeylere cevap verebilmelerine yardımcı oluyor. Terapistler bu noktada ebeveynlere rehberlik ederek güvende hissetme hali ve genel güven duygusunu besleyen düzenleme konusunda destek veriyorlar.

Hangi alanlarda kullanılıyor?

Sosyal becerileri geliştirme

İçe kapanıklık, depresyon, korku, utangaçlık

Dışavurum, öfke, uyum problemleri

Duygu kontrol ve dışavurum becerileri geliştirme

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Davranış bozuklukları, karşıt gelme bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu

Otizm

Gelişimsel gecikme ve gerilikler

Bağlanma ile ilgili sorunlar

Tepkisel bağlanma bozukluğu/karmaşık travma

Üvey anne–‐baba ve evlat edinmiş aileler

Theraplay, bireysel de uygulanabiliyor, gruplar halinde de yapılıyor. Farklı metotlar kullanılıyor. Hiç beklemediğiniz bir davranış oyun haline dönebiliyor. Bütün oyunlar anne babalar için değil tabii…

Her anne babanın elinin altında bulunması gereken bir kitap çünkü. Hani, açıp açıp okumalık kitaplar vardır ya, işte onlardan. Kitabı okudum, hâlâ da okuyorum. Kitaptan birkaç örnek yazmak istiyorum ancak tavsiyem, almanız. Bu oyunlar sadece anne babalar için değil elbet. Terapistler eşliğinde ya da onların yönlendirmesiyle oynandığında verimli sonuçlar alınıyor.

Yansıtma: Yüzünüzü çocuğa dönün. Kollarınızı, yüzünüzü ve bedeninizin diğer bölgelerini hareket ettirin ve çocuğa da aynısını yapmasını söyleyin. Çok hareketli bir çocuk için yavaş hareketler yapabilir ya da tempoyu değiştirebilirsiniz. Sonrasında lideri değiştirin ve oyuna aynı şekilde devam edin.

Kırmızı ışık, yeşil ışık: Çocuktan bir şey yapmasını isteyin. Örneğin koşmasını, zıplamasını, kollarını hareket ettirmesini isteyebilirsiniz. Yeşil ışık söyleneni yapmasını, kırmızı ışık ise durmasını söyler.

Tuvalet kağıtlarından kaçış (mumya): Çocuğun bacaklarını, kollarını veya tüm vücudunu tuvalet kağıdıyla sarın. Kaygılı bir çocuğun öncelikle ne olduğunu anlayabilmesi için kollarını kendi önünde bir arada tutmasını anlatın ve önce kollarını sarın. Çocuğa işaret verince tuvalet kağıtlarından kurtulmasını söyleyin. (Bu, daha büyük çocuklar için bir oyun)

 Aslına bakarsanız, hangi birini yazacağımı şaşırdım. Dediğim gibi, en iyisi kitabı almanız. Bu arada Gün Yayıncılık’ın diğer kitaplarını ve kartlarını şiddetle tavsiye ederim. Üç yıl önce aldığım eşleştirme kartları ile hâlâ oynuyoruz. Eşleştirerek başladık, sonra hafıza oyununa geçtik. Şimdi tüm kartları dizip, saatlerce hafıza oyunu oynuyoruz. Bunu da söylemeden edemedim.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devamı