Ağızdan çıkan kelimeler ne de önemli. Düşük yaptıktan sonra, zorunlu kürtaj olurken çok ağlamıştım. O zamanki doktorum “hamile kaldığına şükret ağlama” demişti.
Kendi açısından haklı olsa da, bir yıllık denemenin ardından hamile kalıp, elinde kameralarla kontrole geldikten iki saat sonra kürtaj masasına yatan bir kadına söylenmezdi bu. Gitmedim zaten sonra bir daha kendisine. İçim de asla affetmedi. Affetmem de. Konu o değil. Aslında ben “tüp bebek” konusunu yazmak istiyorum. Arkadaşıma kontrole gittim bu hafta başı. Paylaştım da zaten. Onunla konuşurken, konu konuyu açtı. Dedim, “yazar mısın?”Size tavsiyem, eğer tüp bebek sürecine girmek üzereyseniz, bir okumanız. Kim mi yazdı? Benim arkadaşım, doktorum Op. Dr. Egemen Koyuncu. (Evet önce arkadaşımdı, sonra doktorum oldu. Dünya tatlısı kadındır kendisi. Olası yanlış anlaşılmaları önlemek için baştan yazayım da… Tamam sustum. Hadi okuyun.)
Tüp bebek aşamalarının başından sonuna dek her döneminde sizin işbirliğiniz ile karar vermek ve çözüm üretmek gerekiyor. Tıbbi aşamalar ağırlıklı olarak doktorunuzun sizi değerlendirmesi,size durumunuzu anlatması, sonra da çözüm yollarını göstermesi ile şekilleniyor.
Sorum size
Benim sorun tamamen size aslında… Tüp bebek uygulamasında sizin çok istekli olmanız, sosyal ve psikolojik olarak sürece hazır olmanız, doktorunuzla yakınlık düzeyiniz, ekiple güven ilişkiniz; sürecin her aşamasında zaman zaman tıbbi koşullarınız kadar önemli olabiliyor.
Doktorunuzla sık görüşmek için zaman, emek ve efor harcamanız, tedavinize iyi konsantre olup ilaç uygulamalarını iyi öğrenmeniz ve uygulamanız, gerekirse devamlı ekiple haberleşme şansınızı kullanabilmeniz, doğal olarak hata yaptığınızda doktorunuz ve hemşirenize zamanında iletip beraberce çözüm üretmeniz, tedavinin her aşamasında her şeyin mükemmel olma garantisinin olamayabileceğini baştan kabul etmeniz gerekiyor. Bunların hepsini aynı anda yapabilmeniz elbette çok güç ve belki sistem sizden çok şey bekliyor, ancak tedavide inançlı olmak tedavinin seyrini daima sizin lehinize çeviriyor.
Gebelik şansı yüksek olan çiftler yanı sıra gebelik şansı düşük olan çiftlerle de sürecin başında gerçekçi oranlar hakkında konuşmak; gerçeğe uygun bir beklenti düzeyi sağlıyor ve ekiple sizin aranızda daha dürüst bir zemin oluşturuyor.
Burada en önemli ayrıntı; bu sosyal ve psikolojik hazırlık sırasında çok zaman kaybetmemek esasıdır. Zira zaman kadın açısından aleyhte işleyen bir gerçek… Yumurtalık rezervinin 37 yaştan sonra daha hızlı azaldığını çok iyi biliyoruz. Tüp bebek uygulamalarında tedavi başarısını en çok etkileyen gerçek; kadının yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi.
Sizin almanız gereken en önemli karar tıbbi olarak güvendiğiniz ve daima sizin yanınında olacak, her durumda ulaşabileceğiniz bir hekim ve ekiple birlikte yola çıkabilmek. Bu yolculuk sizin baş kahramanı olduğunuz bir ekip çalışması ve ekibin her parçası istekli ve ilgili bir biçimde sürecin içinde olmalı. Sonuç ne olursa olsun sizi çok iyi tanıyan bir ekiple mücadelenin içinde olmak sizin en büyük gücünüz olacak. Doktorunuz ve hemşireniz kendilerini sizin yerinize koyabilmeli ve duygularınızı iyi analiz ederek size anlayışla yaklaşabilmeyi başarabilmeli. Ruhsal dünyamıza yoldaşlık edebilecek insanlar her zaman kolaylıklar getirir.
Her şeyin umduğunuz gibi sonuçlanması dileği ile..
Ben de ekleyeyim, evet, umarım her şey umduğunuz gibi, hayal ettiğiniz gibi sonuçlanır. Siz iyi olun, çok iyi olun…
Her seferinde sosyal medyadan soruluyor. Buraya yazayım peşin peşin. 🙂 Egemen’i takip etmek isterseniz, Instagram için buradan, Facebook için buradan, web sitesi için buradan ulaşabilirsiniz.
Yıllardır Tup Bebek tedavisi ile uğraşan devlet hastanesinde 4 sene önce dr yüzüne karşı asla anne olamazsın denilen biri olarak bi yazı iyi geldi dr gerçekten çok önemli teşekkürler bu güzel yazı için
her şey harika olsun..
Emine Hanım, bu konuda tedavi gören her hastamın az ya da çok yorgunluğuna şahit olup beraber mücadele etmişliğimiz vardır. Sonuç gerçekten de her zaman olumlu olmayabiliyor, ancak tıbbın getirdiği her türlü imkanı sizlere sunmak, denemek, ancak kanıta dayalı tıp prensiplerin aşmamak bizim temel işimiz aslında…Sizlere çözüm yolları sunarken imkan olanı başarmaya çalışıyoruz, bir yığın mucizeye de tanık oluyoruz. Temel sorunun ne olduğunu elbette bilmiyorum, ancak umarım hepimizin yaşamı boyunca ümidimizi artıran insanlar karşımıza çıkar.
Size en kısa zamanda ümidinizi yaşamanızı diliyorum, çok sevgilerimle…
Egemen diyor ki: “Emine Hanım, bu konuda tedavi gören her hastamın az ya da çok yorgunluğuna şahit olup beraber mücadele etmişliğimiz vardır. Sonuç gerçekten de her zaman olumlu olmayabiliyor, ancak tıbbın getirdiği her türlü imkanı sizlere sunmak, denemek, ancak kanıta dayalı tıp prensiplerin aşmamak bizim temel işimiz aslında…Sizlere çözüm yolları sunarken imkan olanı başarmaya çalışıyoruz, bir yığın mucizeye de tanık oluyoruz. Temel sorunun ne olduğunu elbette bilmiyorum, ancak umarım hepimizin yaşamı boyunca ümidimizi artıran insanlar karşımıza çıkar.
Size en kısa zamanda ümidinizi yaşamanızı diliyorum, çok sevgilerimle…”