Biraz da sağlık... Biz

Ah o sorulamayanlar!

 

Biliyorum, bunu yayınladığım için çok olumsuz tepki gelecek. Ne utanmam kalacak ne terbiyem. Ama umurumda değil.

Ben bir kadınım, anneyim ve diğer kadınlara yardım etmek istiyorum. Çoğu kişinin bu konuları doktora sormaya utandığını da biliyorum, doktora gitmeye fırsatı olmadığını da. Bu nedenle umurumda değil gelecek yorumlar. Birkaç kişi söyledi diye terbiyesiz olmadığımın gayet farkındayım. Daha önceki bir seminer yazım nedeniyle bir şey daha biliyorum, sosyal medyada kimse yorum yapmayacak, kimse beğenmeyecek. Çünkü bir başkası görecek. Anlayacak… Ancak okunacak. Çok kadına ulaşacak. İşte bu yüzden seviyorum yazmayı. Ben yazmazsam, başkası yazmazsa nasıl bilgi alacak herkes? Nasıl ulaşacak uzmanlar kadınlara ya da tam tersi. Ne olacak o zaman?

Her hafta siz bana sorularınızı gönderin ben de Ankara’da çalışan ve belki birçoğunuzun tanıdığı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, aynı zamanda cinsel terapi ve hipnoterapi alanlarında uzman Op. Dr. Gökçen Erdoğan’a ileteyim. İsimleri kesinlikle belirtmedim, siz istemediğiniz sürece de belirtmeyeceğim.

İşte sorular..

Korunma yöntemi olarak acaba hangisi daha güvenlidir?

Spiral güvenli bir yöntemdir ve asla çocuk düşünmüyorsanız tercih etmenizde sakınca yoktur. Elbette doktorunuzun da sağlık durumunuza istinaden onay vermesi halinde. Spiral takılması sorunlu bir işlem de değildir ayrıca. Ancak kendisi korunmak konusunda ısrar eden bir eş de kadınların arayıp bulamadığı şey doğrusu; dilerseniz ona da devam edebilirsiniz. Prezervatif yalnızca doğumdan değil enfeksiyon riskinden de korur çünkü. Hijyenik bir korunma yöntemidir. Benim en çok tavsiye ettiğim yöntem prezervatifle korunmadır diyebilirim hatta.

Doğumdan sonra eşimle her ilişkiye girdiğimizde çok yanma oluyor. Neden olur acaba?

Vajinada yanmanın fiziksel nedenleri de olabilir psikolojik nedenleri de. Muayene olmanız halinde fiziksel bir neden varsa zaten ortaya çıkacaktır. Psikolojik olaraksa gebelikte ara verilen cinsel ilişkiye yeniden başlamaya ruhen hazır olmamaktan kaynaklanır çoğunlukla. Ama 1 yıl uzun bir süre. Biz 40 günü normal sayarız. Kayganlığın azalması, Ph dengesinin değişmesi gibi nedenler yanmayı normal kılıyor. Ancak sizin süre epey uzamış. Yani ne olursa olsun, bebeği anneye, teyzeye vs bırakarak o doktora gidilmeli. Bir yere bırakmaya da gerek yok, koyun arabasına, babasını da yanınıza alın, birlikte doktorun yolunu tutun. Sağlık, bekletmeye gelmez. Ruh sağlığımız da öyle. Cinsel ilişki mutlu olmak içindir, size keyif vermesi gerekir. Acı veren bir cinsel ilişki, işkence adeta. Bunu sürdürmeyin. Utanılacak bir şey yok, sizin bir hatanız yok, çok kadının başına gelen sorunlar bunlar. Jinekolog da olan bir cinsel terapist tercih ederseniz hem fiziksel muayenenizi olur, hem de psikolojik boyutuna eğilebilirsiniz.

Şimdi FMF tanısı ile tedavi görüyorum ayrıca yumurtalıklarımda yaklaşık 4.5 cm çapında bir kistim var. Yaklaşık bir aydır korunmuyoruz. Doktor hanımın bana söyleyebileceği bir yol var mı anne olmaya çalışırken yapmam gerekenler ile ilgili ya da rahatlatabileceği cümleleri var ise paylaşabilir mi?

Kistiniz gebeliği güçleştirici bir etki yapabilir. Ancak zaten doktorunuz sizi bu konuda yönlendirmiştir diye düşünüyorum. Yani alınmasına gerek görürse küçük bir operasyonla alır. Gerek görmediyse zaten sorun yoktur. Tedaviniz, eminim en az benim kadar hassas bir doktor tarafından yürütülüyordur, ona kulak verin. Çünkü ben sizi muayene etmedim, tüm değerler detaylarıyla doktorunuzda. Fakat şunu söylemeliyim; içinizi rahatlatmayan bir durum varsa bir doktora daha görünebilirsiniz. Yumurtlama döneminizi tespit edip o dönemi eşinizle verimli geçirmeye bakın ve kafa olarak kendinizi rahat tutun, bu önemli. Anne olmanın bir yaşı yok ve siz çok gençsiniz. Gebe kalmanızda gecikme olursa doktorunuzla bir yol çizersiniz ama şu an yolun çok başındasınız. Denemelerinizi, hiçbir şeye kafa yormadan aşkla sürdürün. Sağlıklı beslenin hafif de olsa spor yapın, huzurlu bir yaşam, her şeyi yoluna sokar. Etrafın ne dediğine aldırış etmeden iki kişilik dünyanızı yaşayın. Hele umutsuz, asla olmayın. Tıp, her olasılıkta yanınızda olacaktır.

Dört ay önce anne oldum. Eşimle birlikte olmak istiyorum fakat o beni emzirirken gördükçe istemiyor, doğumdan beri bana dokunamıyor… Ne zaman geçer ki bu?

Hayatınızın en keyifli dönemlerinden birindesiniz. Tadını çıkarmak sonuna kadar hakkınız. Bu her anlamda böyle. Bebeğinizle ilgilenme konusunda da böyle, eşiniz tarafından tatmin edilme konusunda da. İkisine de vakit ayırmak, ikisini de istemek son derece olağan. Sizin adınıza çok sevindim, çünkü doğumdan sonra genelde kadınlar cinsel yaşama kaldıkları yerden devam etmekte zorlanıyorlar. Erkeklerin bu konuda zorlanmalarının nedeni ise genel olarak sizin evdeki nedenle aynı. Erkekler, kendileri de bir anadan doğdukları ve onunla aralarında çok temiz ve manevi bir bağ olduğu için ‘annelik’ konusunda hassaslar. Eşiniz, sizin yalnızca memesiyle, kalçasıyla, kokusuyla, teniyle bir kadın değil, aynı zamanda bir anne olduğunuzu fark etti. Bu da onu çelişkiye sürüklüyor. Kutsal bir varlığa el uzatıyor, halleniyormuş gibi hissediyor ve bilinçaltı onu geri çekiyor. Bunun düzelmesi için biraz daha zaman verebilirsiniz. Bu zamanı da yanında emzirmemeye çalışarak geçirebilirsiniz. Rutininize dönüyor olduğunuz hissini ona vermeye çalışın, bunu renkli ve dikkat çekici çamaşırlar tercih ederek, baş başa romantik vakit geçirmenizi (1 saat dahi olsa) sağlayacak küçük hazırlıklar yaparak deneyebilirsiniz. 6. Ayın sonunda aynen devam ediyorsa, cinsel terapistin yolunu tutmanın vakti gelmiştir. Çünkü erkeklerin, anneleriyle ilgili geçmiş travma ya da hassasiyetleri de buna neden olabiliyor. Ya da şu an sizi tanımadığım için bilmediğim başka bir gömülü neden. Ama çözmek mümkün. Kendinizi yıpratmayın, anneliğinizin tadını çıkarın. Eşinizle oturup konuşur ve bir uzmana danışırsınız. Eğer gitmek konusunda ikna olmazsa geçmiş videolarımda konuya dair paylaşımlarım olacak, birlikte izlerseniz anlayacaktır.

 3.5 yıllık evliyim, denemelerimizde çok kanamam oldu.  Beşinci ay başarabildik ve hemen hamile kaldım. Önce düşük sonra erken doğum riskiyle ilişki yasaktı, sonrasında enfeksiyon kapım ve biz hâlâ ilişkiye giremiyoruz. Çok sancılı ve hafif kanamalı oluyor her seferinde. Kaç kez muayene oldum bir sorun yok diyorlar ama acı çekiyorum…

Maalesef bir sorun var, ancak sanıyorum ki fiziksel değil de psikolojik. Tüm bu anlattığınız şartlar, psikolojinizi etkileyerek bilinçaltınızda birleşmenize ket vuruyor. Bunu çözmenin ve detaylarıyla anlayıp bir yola girmenin tek ama tek anahtarı bir cinsel terapistle görüşmek. Ha bir de eşinizin muayenesini de öneririm. Yalnızca kadın muayanesi, fiziksel bir sorun olmadığını söylemeye yetmez. Eşinizde de fiziksel bir sorun yoksa, terapistin yolunu tutun ve dertlerinizi bir bir anlatın. Vajinismus vakalarının hepsi birbirinin aynı değildir ya da cinsel isteksizlik, temelinde her zaman aynı travmaları barındırmaz. Her vaka, kendi niteliklerinin ışığında bir çözüm gerektirir. Size önerim ertelememeniz. Bir çift için böylesi sancılı süreçler, kalıcı hasarlar bırakıyor, eğer vakitlice çözülmezlerse. Bunları umutsuz olun diye mi anlatıyorum peki? Asla! Çok gençsiniz ve sorunların çözümü biz uzmanlarda. Ama ciddiyetini ne kadar anlarsanız o kadar erken davranırsınız. N

Eşimin boşalma sorunu var. Tedavi görmeyi teklif edemiyorum ne yazık ki. Ne yapabilirim?  

Ancak bu sizin ya da eşinizin tek başına çözebileceğinden emin olduğum bir sorun değil. Çünkü erken boşalma, muayeneyi ve eğer fiziksel bir soruna rastlanmazsa, cinsel terapist desteğini kesinkes gerektiren bir sorundur. Çoğunlukla geçmiş travmalardan ya da bilinçaltındaki farklı kurgulardan kaynaklıdır. Neyin tetiklediğini, etkilediğini bilmek, sorunun çözümü için şart. Dolayısıyla bu sorunu konuşmanızı öneririm. Onu, pek çok erkeğin karşılaştığı ve çözümü mümkün olan bu sorunun çözümü için bir uzmana yönlendirmek adına. Eğer konuşamam derseniz de ‘erken boşalma sorununun çözümüne dair bilgi veren kaynakları, tesadüfen(!) karşısına çıkarıp okuması için gizli bir yönlendirme yapabilirsiniz. Kuvvetle muhtemeldir ki kendisi de sorunun farkında, bir uzmana gidilmesi gerektiğini biliyor ancak utanıyor. Utancını yenmesi için destek verme konusunda da kendi cinsel soru ya da sorunlarınızdan söz edip, onları olağan bulduğunuzu ve güvenilir bir uzmanla görüşüp sormak istediğinizi anlatabilirsiniz ona. Bu onun beyninde de kendisine dair bir ampul yakacaktır. Git konuş demek kolay ama herkesin bunu yapamadığını biliyorum, umarım bu diğer önerilerim yardımcı olur size. Ha bir de uzun olduğu için burada detaylandırmayacağım, ancak arama motorunda erken boşalmayı geciktirici egzersizler, hareketlerle ilgili detaylı bilgiler mevcut, bulmanızı ve paylaşmanızı (gerekirse belli etmeden) öneririm.

Benim sorunum vajinismus. Yedi yıllık evliyim, pisikoloğa da gittik ama sonuç alamadık. Birtakım egzersizler verdi, onları hep uyguladık. Hatta tedavinin sonuna yaklaşmıştık, hepimiz çok umutluyduk.  Ve belki inanmayacaksınız ama bizim için bir mucize oldu. Tedavi sırasında, yani tedavinin son aşamasında hamile kaldım. Çok şaşırdık, doktor da çok şaşırdı. Ama şöyle bir şey olmuş, yarım ilişki olmuş, yüzeysel olmuş. Tam bir ilişki gerçekleşmemiş. Doğumdan sonra da sorunlarımız aynen devam ediyor. Ne yapabiliriz?

Hayatta karşılaştığımız sorunların büyümesine en çok neden olan şey, onları geçiştirmek ya da kalıcı olarak çözmemektir. Bunu isteyerek ya da farkında olarak yapmayız. Çözdüğümüzü hallolduğunu zannederiz ama aslında yarımdır. Yarım çözümden tam sonuç, tam performans alamayız. Sizin tedaviniz maalesef, yarım kalmış. Öncelikle size tavsiyem, aynı zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan bir cinsel terapistle görüşmeniz. Psikologların, fiziksel muayene ve kadın anatomisine hakimiyet konusunda tam donanımlı olmamaları nedeniyle vajinismusta en başarılı uzmanlar oldukları söylenemez. Sizden ricam daha fazla beklemeden, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, aynı zamanda cinsel terapist olan, elektriğinizin tuttuğu bir uzmandan bir an önce randevu almanız. İlk görüşmede ona güvenir ve çözeceğine inanırsanız eşiniz de size destek olacaktır diye umuyorum. Çocuk sahibi de olsanız, cinselliğin yokluğunu sorun da etmeseniz, cinsellik bir evliliğin temel yapı taşıdır ve yokluğu, zamanla sarsar. Çok gençsiniz, bir an önce sağlıklı ve sürekli bir cinsel yaşam için doğru tedaviye başvurun.

Doğum yapalı 6 ay oldu ancak benim canım bir türlü eşimle bir şeyler yapmak istemiyor. Tam yapacak gibi olurken de canım yanmaya başlıyor. Artık eşim soğuyacak diye çekiniyorum.

Doğum sonrası cinsel ilişkinin başlaması, neredeyse tüm kadınlar için sancılı bir süreçtir. Ve biz 6 aydan sonra uzman yardımı öneririz. Eğer ekonomik olarak sorun teşkil etmeyecekse bir cinsel terapistle görüşmenizi öneririm ancak bu terapist aynı zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olsun, önemli bir detay. Doğum sonrası vajinismusuna dair kokular alıyorum, yol yakınken çözmenizde fayda var, ertelemeyin. Ama eğer gerçekten şartlarınız müsait değilse, baş başa vakit geçirmek için fırsatlar yaratın, erotik film izleyin. İç çamaşırı alışverişi yapın, bir otel kaçamağı planlayın… Ayrıca afrodizyak besinler konusunda biraz araştırma yapıp onları da sıklıkla tüketin bu ara. Eşinizin soğumasından çekinmeyin, eşinizi size destek vermeye davet edin. Bu sürecin olağanlığını ve eşlerin buradaki görevlerini o da bilsin. Anlatın hatırlatın ve benden selam söyleyin. Eşiniz burada gerçek bir anahtar olabilir, sizin kilidinizi  becerisiyle o açabilir, zorlamadan ve sabırla. Kendinize bir süre tanıyın ve o sürede yine de olmazsa uzmana gidin, ikiniz. Yalnız değilsiniz.

 

Op. Dr. Gökçen Erdoğan diyor ki..

*Vajinismusla ilgili herkese söylemek istediğim bir şey var; vajinimus önce fiziksel sonra da psikolojik muayene-gözlem sonucu saptanır. Ve çözüm yolu, tamamen kişiye, daha doğrusu çifte uygun olarak belirlenir. Çünkü nedenlerini anlamak, çözümüne giden yolun oluşturulmasında çok önemlidir. Ayrıca, kadının ve erkeğin hem fiziksel hem de ruhsal yapısı, önemli etkenlerden biridir. Terapinin çerçevesinin belirlenmesi için bunlara titizlikle eğilinmesi gerekir. Dolayısıyla hiçbir vakaya, birebir görüşme olmadan vajinismus teşhisi koyulamaz, yok da denemez. Vajinismus tedavisinde parmak egzersizleri vardır evet ama bunlar internetten bakıp ezbere yapılacak türden şeyler değildir. Yine kişiye özel olarak uzman tarafından tavsiye edilmesi şarttır. Yani duyumlarla, ‘bizde de vardı’larla olacak iş değil. Bazı sorulara yüzeysel yanıtlar vermemin nedeni de bu; tanımadığım, gözlemleyemediğim çiftlerin, tüm detaylarına vakıf olmadığım sorunlarıyla ilgili çok spesifik yanıtlar vermem doğru olmaz. Bunu yapan da doğrusunu yapmaz. Ayrıca vajinismus psikolojik olarak var olmuş olsa da fiziksel bir kilitlenmeyle fark edilir hale gelir. Dolayısıyla kadının fiziksel yapısına uzman gözüyle hakim olmak, tedavide etkili, hatta bence gereklidir. Bu nedenle vajinismus tedavisi için seçilen uzmanın kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmasını ve bununla birlikte cinsel terapi yetkinliği olmasını çok önemli buluyorum.

*Doğum sonrası cinsellikle ilgili videom  https://www.youtube.com/watch?v=junhfBfLew0

 

6 Yorum
  1. Emine 9 yıl ago
    Reply

    Kesinlikle cok yararli bir yazi olmus hatta bir dilu soru daha eklenebilir bile sevgiyle

  2. Anonim 9 yıl ago
    Reply

    Çok faydalı bir yazı dizisi sağolun umarım saçma yorumlar gelmez

  3. BAŞAK 9 yıl ago
    Reply

    Gerçekten çok faydalı. Bende sorumun cevabını aldım teşekkür ederim Olumsuz eleştirileri takmayın. onlar o insanların basitliği. Bu kadar kadına yardımcı oluyorsunuz. Daha ne olsun. Sonsuz teşekkürler….

  4. seyhan 8 yıl ago
    Reply

    Sorumu nerye yazabilirim? Yardimci olursaniz sevinirim.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamı

post-image
Biz

Çok içimden geldi…

Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
devamı