Biz sanırım şanslıyız. Diş çıkarma ve hastalık dönemleri hariç uyku problemi yaşamadık çünkü. (Yemek ve bezi bırakma başlı başına laydı) Benim uyku ile yaşadığım sorun, hamileyken büyük konuştuğum ayakta sallamak ile ilgiliydi. Bir süre sadece o şekilde uyudu Irmak. Yanından kalktığım an uyanıyordu. Nedenini yeni anlıyorum. O dönem ben full time çalışma denemeleri yapıyordum. Ve sanırım bir çeşit tepkiydi. Ben yeniden evde olma kararı alınca, bu dönem bitti.
Irmak uykusu gelince bunu söyleyen bir çocuk. En başından beri. Yemek yemeden duruyordu ancak uyumadan asla. (Kesinlikle bu huyu babasına benziyor çünkü benim uyku ile aram hiç iyi değil. Şu anda akşam 21.00-21.30 gibi uyuyor, sabah 8’de kalkıyor. Okuldan döndüğünde bazen koltuktan uyuyor. Arabayı zaten hiç affetmiyor. Araba çalışıyor, daha bir sokak gitmeden bizimki dalmış oluyor.
Memorial Şişli Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi’nden Prof. Dr. Hakan Kaynak’ın uyku ile ilgili verdiği bilgiler düştü posta kutuma. Her zamanki gibi bunu da paylaşmadan olmazdı. Hakan Kaynak diyor ki:
AZ UYUYAN ÇOCUKTA DİYABET RİSKİ FAZLA
Uyku, hayatın her döneminde olduğu gibi okul öncesi ve okul çağı çocuklar için de büyük önem taşıyor. Her yaş döneminde artabilen uyku yoksunluğu, beraberinde birçok sorunu getiriyor. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalara göre uykusu azalan çocuk sayısı giderek artıyor. Bununla birlikte dikkatler de uyku süresindeki kısalma ile obezite ve diyabet ilişkisine yoğunlaşıyor. Ayrıca dikkat eksikliği ile uyku yoksunluğu ilişkisi de üzerinde önemle durulması gereken bir konu.
ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GELİŞİMİ ETKİLİYOR
Çocuklarda uyku sorunları iki grupta toplanıyor.İlk grupta, çevresel veya farklı nedenlerle yetersiz uyku sorunu yaşayan çocuklar yer alıyor. Diğer grupta ise erişkinlerdekine benzer uyku hastalıklarının oluşturduğu, yeterli süre uyumaya rağmen, kalitesiz uyku sonucu, uykusunu alamadan uyanan çocuklar bulunuyor.
Her ne sebeple olursa olsun, uyku sorunları, başta konsantrasyon ve öğrenme bozukluklarına sebep oluyor.
Dikkat eksikliği sendromu tanısı konulan pek çok çocuğun asıl probleminin uykusuzluk olduğu çok geç tespit edilmiş. Uyku sorunlarının sebep olduğu başka bir problem de büyüme sorunları. Uykusuzluk, mental ve fiziksel gelişme problemlerini beraberinde getiriyor. Son yıllarda bu tabloya vücut yağlanması ve aşırı kiloların da eklendiğini gözlemleniyor.
İDEAL BİR UYKU SÜRESİ YOK
Erişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da uyku süreleri çocuktan çocuğa değişiyor. Bazı çocuklarda bu sürelerin kısa (4-5 saat), bazılarında ise daha uzun (12-14 saat) olduğu unutulmamalı. Anne babalar öncelikle çocukları için gerekli uyku sürelerini saptamalı. uyku süresi olmayıp, her çocuğun uyku saati ve süresi kişiye özeldir.
UYKUSU OLMAYAN ÇOCUK ZORLA YATAĞA GÖTÜRÜLMEMELİ
Aileler maalesef çocuklarının uyku sürelerinin farklılık gösterebileceğinin farkında değiller. Bu da çocuklarını uygunsuz saatlerde uyumaya veya uyanmaya zorlamalarına sebep oluyor. Yapılması gereken tatil dönemlerinde çocukların uyku süre ve saatlerinin dikkatle gözlenmesi.
Okul döneminde de bu özelliklere göre çocukların uyku saat ve süreleri planlanmalı. Örneğin baykuş tipi çocuklar, akşam erken yatmaya zorlanmamalı, sabah uyumalarına fırsat verilmeli, geç başlayan okul saatleri tercih edilmeli, hafta içi eksik kalan uyku süreleri, hafta sonu ve öğleden sonra uykuları ile telafi edilmeli.
Yıl 1999, 21 yaşındayım. Sabah Gazetesi’nin Bayan Sabah ekinde köşe yazıyorum. Sunulan fırsata bakar mısınız? (Gerçi herkese sunulmuyordu, kendimi de ezmeyeyim şimdi burada…) Aylarca...
Eğitime bakış açımı, verdiğim önemi hepinizi biliyorsunuz. Çok eskiden beri takip edenler, blogumu okuyanlar beraber büyüttük çocukları. Birbirimizin deneyimlerinden faydalandık. Şu bir gerçek ki...
Bu o kadar soruluyor ki, ben de böyle yazarak anlatmak istedim. Zaman ayırıp okursanız çok sevinirim. Benim için değil, çocuğunuz – çocuklarınız için. Yine...
Komik yazmaya alışkınım , böylesine değil… Ben yazarken gülerdim, siz okurken. Yeniden eskisi gibi olacak. Ama şimdilik içimden de başkası gelmiyor. Az önce koltukta...